Meljævning som "rakuglasur"

Opdateret: jan. 11

Materialer:

2 kg hvedemel

Vand

2 zinkspande

Foreglødede leremner uden glasur

I en zinkspand blandes hvedemelet med vand i forholdet 0,15 kg hvedemel til 1 liter vand. Jeg anbefaler at oprøre 1,5 kg hvedemel i 10 liter vand. Sigt melet ned i spanden med vand. Rør efter hver sigtning. Klumper, der flyder i overfladen kan masseres ud med fingrene. Saml evt. de sidste klumper sammen med sigten. Den anden zinkspand fyldes med vand.

Zinkspande bruges pga. varmeudvikling fra det ca. 950° C varme leremne.

Leremnet (uden glasur) brændes ved ca. 950° C (gerne højere) i rakuovnen. Når temperaturen er nået, tages leremnet ud af rakuovnen og dyppes i meljævningen i nogle få sekunder. Hold leremnet fast med rakutangen. Flyt straks derefter leremnet over til afkøling i spanden med vand. Fasthold leremnet med rakutangen, mens afkølingen foregår. Efter afkølingen tages leremnet op af vandet. Leremnet er nu færdig til luftafkøling. Skal altså ikke i reduktionsspanden. Stil leremnet på et ikke brandbart materiale.

Se 3 leremner med meljævning som "rakuglasur" i Galleriet.

Meljævningen kan også hældes over leremnet. Anbring leremnet fra rakuovnen med bunden opad og hæld forsigtigt meljævningen over udvalgte steder. Kom dernæst leremnet i vand.

Erfaring: Omrør meljævningen, inden leremnet dyppes i denne. Jo flere sekunder i meljævningen desto mørkere bliver overfladen (6 sekunder mørk, 2 sekunder lys). Leremnet skal hurtigt i meljævningen. Bevæg gerne leremnet rundt i meljævningen. Dette for at sikre en ensartet overflade (hvis dette ønskes). Brug en punkt-rakutang for at undgå hvide pletter efter rakutangen. Skift jævnligt afkølingsvandet. Når leremnet er helt afkølet, kan melrester forsigtig gnubbes af i vand med en blød svamp. Overfladen kan efterfølgende påsmørres bivoks. Det flotteste resultat bliver med en hvid stentøjsler med chamotte og med glittet overfladen, når leret er læderhårdt. Er du ikke tilfreds med det færdige resultat, kan alle "spor" fjernes ved opvarmning i rakuovnen til ca. 700° C.


#Mel #Meljævning #Rakutang #Rakuovn

462 visninger