top of page

Forglødning i rakuovnen

Opdateret: 31. aug. 2023

Det kan godt lade gøre at forgløde i en rakuovn. Her følger en beskrivelse af, hvordan jeg gjorde.

Jeg har testet med nedenstående to leremner (en lukket- (med påsat fod og hul i bunden af kuglen) og en åben form). Begge er formet i hvid stentøjsler med 40 % ≤ 5 mm chamotte.


Jeg placerede de to helt tørre leremner i en kold rakuovn (20° C). Begge leremner blev sat på klodser, udskåret af hårdtpresset keramisk filt - for skabe afstand til gasflammen og på sigt i brændingen - den meget varme ovnplade. Fordelen ved den keramiske filt er, at den ikke i brændingen bliver så varm som ovnpladen. Det kan være med til at sikre, at leremnerne ikke sprænger i processen.

Et ur blev sat op og papir og blyant gjort klar til notater.

Jeg varmede rakuovnen meget langsomt op til 950° C. Gassen og dermed temperaturen regulerede jeg ved at skrue på regulatoren på gasflasken. Brænderen var skruet helt op. Jeg brugte et pyrometer (raku-termometer) med føler i ovnen til at holde øje med temperaturen i rakuovnen. Uden termometer kan en succesfuld forglødning ikke lade sig gøre.

Jeg gik frem efter dette opvarmnings-tidsskema:

Keramikken skal sættes ind i en kold ovn.

  1. 30 minutter til 200° C. Efter 10 minutter (107° C) og 20 minutter (140° C) løftede jeg låget af ovnen, så evt. vanddamp fra leremnerne kunne forsvinde.

  2. 30 minutter til 400° C.

  3. 30 minutter til 600° C.

  4. 30 minutter til 835° C.

  5. 20 minutter til 950° C.

I alt 2 timer og 20 minutter.


Da temperaturen på 950° C blev nået, dækkede jeg tophullet til med en keramisk filtklods. Så slukkede jeg for gassen og fjernede brænderen. Dernæst dækkede jeg brændehullet til - ligeledes med en keramisk filtklods.

Så lod jeg rakuovnen afkøle til 50° C. Ved 110° C fjernede jeg filtklodsen fra top- og brændehul. Det tog 5 timer og 15 minutter at køle ovnen ned til 50° C. Her blev låget taget af og de 2 leremner løftet ud af ovnen. Begge i hel stand uden revner.

I nedenstående video har jeg lavet klingprøven (hedder det det?). Skålen til højre er samme type skål, men den er forglødet i keramikovn til 950° C.

Konklusionen må være: at har man ikke adgang til en keramikovn, så kan man godt med stor omhyggelighed forgløde i en rakuoven. De første 2 timer og 20 minutter skal man virkelig være tilstede. Selve afkølingen kan fx ske hen over natten.

Glaseret med turkis og hvid rakuglasur og brændt ved 920° C. Tiden har vist, at resultatet af forglødning i en rakuovn er ligeså stærkt/hårdt som i en keramikovn.


Forglødning i rakuovn af ler fra Gram Lergrav. Læs blog om denne ler.

1.642 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commenti


bottom of page