top of page
Lime knækket bundplade

Lime knækket bundplade

Jeg har med held brugt denne keramiske lim til at lime en knækket bundplade. Kom godt med lim på den ene kant. Pres de 2 kanter grundigt sammen. Brug en eller flere skruetvinger. Lad limen tørre/hærde en uge med skruetvingerne på. Tag skruetvingerne af og lad limen tørre/hærde endnu en uge. Limen er sort og kan tåle op til 1200° C. Efter den første brænding bliver limen lys. Jo større flader limen virker på desto bedre holdbarhed.

Lertøjsglasur

Lertøjsglasur

Hvis lertøjsglasur rakubrændes ved 900°C, så bliver glasuren mat. Læs blog om denne teknik

Flash Firing

Flash Firing

Jeg har lavet prøver af gavepapir til Flash Firing. På den ene side er resultatet på den anden side er et udsnit af det gavepapir, der brugt. Læs blog om denne teknik.

Obvara

Obvara

I teknikken Obvara er hovedingrediensen hvedemel. Her ses forskellen på almindeligt hvedemel og groft hvedemel (th). Læs blog om denne teknik.

Løs filt

Løs filt

Jeg bruger vandglas til at "lime" løs keramisk filt, så det ikke drysser ned på keramikken. Problemet er ofte ved låget og tophullet. Jeg pensler vandglas ned i det løse filt og presser det derefter sammen. Der kan også pensles ovenpå det det løse filt på ovnens side. Vandglas stivner med luften til en glasagtig masse. Jeg bruger vandglas ufortyndet. Brug engangshandsker.

Vurdering af plads på bundplade

Vurdering af plads på bundplade

For at vurdere, hvor mange emner, der kan være på bundpladen, har jeg klippet en cirkel, der har samme diameter som bundpladen. Jeg har brugt underlag til hynder. Det er nemt at rulle sammen og fylder ikke meget.

Nye udgaver

Nye udgaver

Mine to bøger er netop udkommet i nye udgaver. Heri kan du finde svar på de fleste spørgsmål om raku.

Saggar - metalliske pulvere

Saggar - metalliske pulvere

Jeg har fyldt de metalliske pulvere på saltbøsser. Det minimerer forbruget og at pulverne "flyver" rundt. Alle metalliske pulvere er som udgangspunkt giftige og farlige at håndtere. Brug derfor to par/lag latexhandsker, åndedrætsværn og beskyttelsesbriller. Kom pulvere på udendørs og saml alle rester sammen. Efterlad ikke rester i naturen eller i kloakken. Bortskaf rester som farligt affald. Undgå også under brændingen at inhalere dampe fra tophullet på rakuovnen. Udvis meget stor forsigtighed.

Rakubrændt hvid flise

Rakubrændt hvid flise

Jeg har forsøgt at glasere og rakubrænde en hvid flise. Jeg gav flisen en lag af strygestivelse. Da denne var tør glaserede jeg flisen. Flisen blev efterfølgende rakubrændt til 900° C. Desvære knækkede flisen i forbindelse med reduktionen (måske forventelig), da flisen var af porcelæn - uden chamotte. Men fin rakuglasur. Lad flisen afkøle i rakuovnen, så knækker den ikke.

Brug en lommelygte

Brug en lommelygte

Det kan være svært at se om glasuren er udsmeltet. Brug en lommelygte til at lyse med (th.). Pas på udstrålingsvarmen. Kom ikke for tæt på tophullet.

Nummer på reduktionsgryder

Nummer på reduktionsgryder

Nummerer låg og gryde, så de passer sammen parvis. Det letter reduktionsprocessen.

Strygestivelse

Strygestivelse

Kobber Mat er en meget flygtig glasur, der kan drysse af, når den er tør. For at undgå dette, kan der, når Kobber Mat laget er helt tørt, sprayes med Strygestivelse. Strygestivelsen giver en hård hinde, der beskytter glasuren. Stivelsen brænder af og ødelægger ikke glasuren.

Reduktionsmateriale

Reduktionsmateriale

Til reduktion bruger jeg hestespåner og aviser. Hestespåner er grovere end savsmuld.

Saggar med metallisk pulver

Saggar med metallisk pulver

For at få det metalliske pulver til at sidde fast på leremnet. Smør leremnet med opvaskemiddel. Læs blog om denne teknik.

Gas-slange

Gas-slange

Er jorden fugtig, kold/frossen, hæv da slangen, så den ikke rører jorden. Dette forhindrer frysning af slangen.

Saggar og voks

Saggar og voks

Kom Træk af voks på den forglødede skærv inden behandling med fx jernklorid. Fjern derefter voksen. Der hvor voksen har dækket bliver hvid (lerets farve).

For at fremme krakeleringer

For at fremme krakeleringer

Sving/luft emnet. Sæt dernæst emnet på et lag af hestespåner i reduktionsspanden. Lad der komme flammer. Efter et stykke tid - drys lidt hestespåner over emnet. Sæt låg på spanden. Når emnet har høj temperatur = store og få krakeleringer. Når emnet har lav temperatur = mindre og flere krakeleringer.

Tegn med flydende honning

Tegn med flydende honning

Varm emnet op til ca. 800° C i rakuovnen. Tag emnet ud. Lad den flydende honning løbe ned over emnet. Læs blog om denne teknik.

Tænding af brænder

Tænding af brænder

Tænd aldrig for gassen, når brænderen er inde i rakuovnen. Inden gassen antændes, kan den udsivende gas skabe en eksplosion, når der kommer ild. Er brænderen spændt fast til rakuovnen og besværlig at løsne. Tag da låget af rakuovnen, når brænderen tændes. Den udsivende gas forsvinder ud af ovnen. Sæt låget på igen, når brænderen er tændt.

Flaskegas

Flaskegas

Når den flydende gas - ved forbrug - bliver til en luftart, bruger processen varme. Det medfører - ved stort forbrug - frysning i flasken. Trykket falder og flammen går ud.

Ved frysning i gasflasken

Ved frysning i gasflasken

Skift til en ny gasflaske eller sæt gasflasken i varmt vand - det mindsker frysning. Læg aldrig flasken ned for at få den sidste gas ud. Ryst i stedet flasken frem og tilbage et par gange eller sæt flasken i en balje med varmt vand. Flasken skal altid stå lodret, så regulatoren kan give det rette gastryk.

Farve på gasflamme

Farve på gasflamme

Flammen skal være blålig. Hvis flammen er gullig, skal brænderen placeres lidt længere fra brændehullet. Gullig flamme betyder, at der ikke kommer luft/ilt nok til flammen.

Den sidste rest af sod

Den sidste rest af sod

Kom 2 opvaskemaskine-tabs i varmt vand sammen med keramikken i ét døgn.

Regnvejr og raku

Regnvejr og raku

Regnvejr og raku er en dårlig kombination. Jeg bruger en vejrtjeneste med radar, der meget præcist kan forudsige om det bliver regnvejr i det område, man rakubænder i. Forudsigelsen har holdt indtil videre.

Fotodokumentation

Fotodokumentation

Når der forberedes emner til saggar er det altid en god ide, at fotografere emnet, inden det pakkes ind i aluminiumsfolie. Så er det nemmere at huske, hvad det er, der giver farverne.

Slette kvætsespor

Slette kvætsespor

Ved kvætsning i gipsforme kommer der spor fra udtrykning af leret. Disse kan udjævnes ved at rulle en gummibold eller en anden form for kugle på indersiden af leret. Lad emnet være i gipsformen under processen.

Lille lerskærer

Lille lerskærer

Lille lerskærer lavet af tynd gevindjern. Velegnet til Kurinuki. Læs blog om denne teknik.

Hård reduktion

Hård reduktion

Ønsker man kobberfarve ved brug af Ceramas rakuglasur Kobber, så skal emnet hurtigt i reduktionsspanden, og dækkes til med savsmuld. Glasurer som indeholder kobberoxyd giver kobberfarve ved hård reduktion fx også grøn fra Sorring Lervarefabrik.

Tekstur med skæretråd

Tekstur med skæretråd

Vikl skæretråd omkring et rundt glat stykke ståltråd. Vikl tæt. Træk tråden af og træk i skæretråden, til du får den ønskede størrelse viklinger på tråden. Skær i leret og du får en flot tekstur. Mindre viklinger giver en mindre tekstur. I enderne på skæretråden har jeg brugt knopperne fra hegnspæle.

Bland chamotte i ler

Bland chamotte i ler

Har du en ler uden chamotte, kan nu nemt blande det i leret. Bank leret til en plade. Jeg bruger en gummihammer. Kom chamotte henover. Fold leret sammen og bank det. Fold igen og bank leret igen osv. Drys lidt chamotte hen over leret og forsæt med at banke, til du har en klump med et jævnt fordelt lag af chamotte.

Opblødning af hårdt ler

Opblødning af hårdt ler

Kom det hårde ler i en plastikpose med lidt vand. Kom dernæst posen i en spand vand. Undgå at der kommer vand ind i posen. Vandet i spanden presser vandet i posen ind i leret. Efter et døgn er leret klar til brug. Dog skal leret æltes grundigt.

Blank sort overflade

Blank sort overflade

For at få en blank sort overflade, kom da Terra Sigillata på den forglødede skærv. Læs mere i bloggen Gunmetal Black Reduction.

Stabling af rakuovn i flere niveauer

Stabling af rakuovn i flere niveauer

Brug fx ildfaste sten til at stable rakuovnen i flere niveauer. Sæt de største emner øverst.

Tjek af temperatur på skærv

Tjek af temperatur på skærv

I forbindelse med fx pålægning af hestehår/fjer, kan det være en god ide at bruge et laser infarød termometer for at sikre, at skærven har den rette temperatur inden pålægning. Læs blogs om hestehår og fjer.

Nem logbog

Nem logbog

Ofte kan man ikke - efter et stykke tid - huske, hvordan man er kommet frem til et bestemt rakubrændt resultat. I "Fotos" kan man trykke på tegnet - i - (ved sort streg). I den grå boks skriver man fx, om glasur, rakuteknik, brændingstemperatur og reduktions metode. Informationerne gemmes automatisk sammen med fotografiet. Smart og hurtigt.

Nem låg fremføring

Nem låg fremføring

Jeg har to palleramme opbevaringsbokse på min rakuplads. Jeg har sat 2 hul under hver af lågene. Det gør det nemmere at flytte de tunge låg fra den ene side til den anden.

Kintsugi

Kintsugi

Kintsugi eller Kintsukuroi er en gammel japansk teknik, hvor man reparerer revnet og knækket keramik med lim, guldpulver eller bladguld for at give keramikken nyt liv med et flot udtryk. Læs blog om denne teknik.

Kurinuki

Kurinuki

Kurinuki er en japansk keramik teknik, hvor udgangspunktet er en klump ler. I denne skæres/udhules den ønskede form. Læs blog om denne teknik.

Genbrug

Genbrug

Et godt resultat af raku kræver mange forsøg med den valgte teknik, brænding og reduktion. Øvelse gør rakumester. Uglen er formet af stykker fra keramik, der ikke lykkedes. Uglen er placeret ved min stationære rakuplads.

Fjern kobbereffekt

Fjern kobbereffekt

Kobbereffekt, der fremkommer ved hård reduktion kan delvis fjernes med eddike. Husk at stoppe i tide, hvis du vil bevare noget af kobbereffekten.

Kugle på fod

Kugle på fod

Bor et hul med et hulbor på 50 mm i en kvadratisk sort mdf plade. Sæt kuglen i hullet, så triller den ingen steder.

Brænde en kugle

Brænde en kugle

Det kan være svært at styre en kugle ved brænding. Bor et hul med et cylinderbor på fx 50 mm i en klods af hårdt keramisk filt. Sæt kuglen i hullet, så triller den ingen steder.

Afkøling

Afkøling

Placér rakuovnen på en forhøjning af et ikke brændbart materiale fx lecablokke. Sørg for, at der kan komme luft ind under ovnen. Det er vigtigt, at ovnen køler af mellem hver brænding. Dette gælder især bunden af ovnen. Rakuovnen afkøles ikke, når den står direkte på "jorden". Lad også låget være af. Lad der gå mindst 15 minutter, inden du fylder rakuovnen igen.

Lime læderhårdt keramik

Lime læderhårdt keramik

Her er benyttet en lim, der bruges til limning af pakning på en brændeovnslåge. Når keramikken er læderhård limes de to dele sammen inden forglødning. Foto th. efter forgløding. Tak til Julie Stouby Pedersen for tippet.

Limning

Limning

Glaseret keramik, der knækket i brændingen, kan med held limes, glaseres og genbrændes. Her er benyttet en lim, der bruges til limning af pakning på en brændeovnslåge. Det kan dog være svært at skjule samlingen med glasur, men keramikken er hel og ikke i to dele. Limen kan også benyttes til knækket keramik efter tørring og forglødning. Tak til Julie Stouby Pedersen for tippet.

Krakeleringer

Krakeleringer

For at sikre, at der kommer krakeleringer indvendig i en skål, kom da en krøllet avisside i skålen eller en håndfuld savsmuld.

Rengøring

Rengøring

Slikker med chamotte kan bruges til rengøring af sodsværtet rakubrændt keramik. Tak til Jens Pedersen for tippet. Se også tippet om, hvordan du nemt kan lave slikker.

Krakeleringer

Krakeleringer

Forskellige krakeleringer på det samme æg.

Saggar med transparent rakuglasur

Saggar med transparent rakuglasur

Er du ikke tilfreds med din saggarbrænding, kan du genbrænde med en transparent rakuglasur. Har emnet fået voks, så skal du brænde denne af før glasering.

Udvikling i 4 faser

Udvikling i 4 faser

1. Terra Sigillata på helt tørt ler. 2. Saggar brændt efter forglødning (ikke tilfreds med resultatet). 3. Derfor lag af transparent rakuglasur med træ i forskellige rakuglasurer brændt ved 925° C. 4. Endeligt resultat - blev det bedre - bedøm selv.

Brænder i læ

Brænder i læ

Blæser det meget kan man lave læ til brænderen. Det giver en mere ensartet brænding og det sparer også på gassen.

Fjern voks

Fjern voks

Har man vokset et emne, så kan voksen efterfølgende let fjernes med en varmepistol. Sæt emnet på et ikke brændbart materiale.

Opsats

Opsats

Lavet af et paprør. For at gøre røret stabilt er der sat træbund i røret. Dernæst er der fyldt ca 30 cm oprørt beton i røret. Der er lavet kroge til at holde keramikken.

Genbrænding

Genbrænding

Er man ikke tilfreds med resultatet, så kan keramikken med fordel brændes igen. I eksemplet er der ikke tilføjes ny glasur.

Polering

Polering

Saggar-, Naked Raku, Hestehår, Obvara mfl. brændt keramik kan med fordel poleres med en voks. Den giver keramikken en blank glans.

Sengefjedre som opsats

Sengefjedre som opsats

En gammel sengefjeder kan bruges som opsats/podie. Del fjederen i to dele. Sengefjederen er lavet i fjederstål og er vanskelig at bearbejde.

Rakubrænding i sne og frost

Rakubrænding i sne og frost

Det kan godt lade sig gøre at rakubrænde i sne- og let frostvejr. Det må dog ikke sne, da snefnuggene laver mærker på glasuren. Men vær opmærksom på, at gasflasken lettere fryser, så trykket falder og flammen går ud. Hav derfor flere gasflasker at bytte med. Gasregulator og gasslange fryser også. En fordel ved frostvejr er, at der meget hurtigt kommer flotte krakeleringer på leremnet.

Hvid/sort fjer

Hvid/sort fjer

Sæt en fjer fast på et tørt og uforglødet leremne. Sprøjt dernæst Terra Sigillata på. Fjern fjeren (hvid fjer). Forglød emnet. Læg dernæst fjer på det rakubrændte emne (sort fjer). Læs blog om denne teknik.

Krakeleringer

Krakeleringer

For at sikre smukke krakeleringer kan bruges en batteridreven kompressor. Kompressoren blæser luft på emnet og krakeleringer opstår.

Mønster fra kobbernet

Mønster fra kobbernet

Et kobbernet giver et fantastisk mønster. Her brugt ved teknikken One-step Naked Raku. Læs blog om denne teknik.

Kobber Mat på mursten

Kobber Mat på mursten

Jeg har tidligere prøvet at rakubrænde mursten med succes. Læs blog om dette. Nu har jeg prøvet at Kobber Mat brænde gule mursten og sat disse sammen til en skulptur.

Kobber Mat med klar glasur

Kobber Mat med klar glasur

Er du ikke tilfreds, kan du brænde en klar rakuglasur over.

Riller i leret

Riller i leret

For at få kobber mat til at sætte sig på leremnet, kan man kradse riller i overfladen.

Pensel med hår af plastik

Pensel med hår af plastik

Pensler du oxyder, karbonater og sulfater på med pensel, så brug pensler med hår af plastik. Disse er lettere at rengøre.

Tæt reduktionsspand

Tæt reduktionsspand

Ved reduktion af nogle glasurer fx kobber mat skal låget slutte fuldstændig tæt til reduktionsspanden. Dette kan sikres ved at komme et lag våde aviser i kanten af spanden. Låget suger sig fast til spanden, så der ikke kan komme luft/ilt ind.

Krøllet aluminiumsfolie

Krøllet aluminiumsfolie

Krøllet aluminiums folie omkring leremnet med lag af en metallisk opløsning fx gul jernsulfat giver en struktureret dekoration.

Grydesvampe

Grydesvampe

Stål- og kobber grydesvampe kan bruges til at skabe mørke aftegninger i forbindelse med Saggar. Svampene rulles op som en strømpe og sættes over leremnet. Den mørkeste aftegning bliver ved en temperatur på omkring 700° C.

Stationær rakuplads

Stationær rakuplads

1. Smedet rakuovn (der står ude hele året), 2. Opbevaring - pallekasse til gas, reduktionsmateriale, reduktionsspande, tænger mv., 3. Plastikpalle til placering af to gasflasker, 4. Stativ til termometer, 5. Arbejdsbord - lavet af tre paller med metalplade, 6. Ekstra bord, 7. Forhøjet platform til placering af reduktionsspande, 8. Zinkbalje med låg til opbevaring af brugt reduktionsmateriale. 9. Metalplade til placering af de reducerede og stadig meget varme leremner.

Platform til reduktionsspande

Platform til reduktionsspande

For at få en god arbejdshøjde ved reduktionsspandene, har jeg placeret disse på en platform lavet af to delte paller. Oven på disse er placeret jernplader. Dette for at undgå, at der går ild i pallerne. Zinkbaljen bruger jeg til brugt reduktionsmateriale, der godt kan genbruges. Baljen har låg, så det brugte reduktionsmateriale kan opbevares tørt.

Palle til gasflasker

Palle til gasflasker

Jeg sætter mine gasflasker på en lille plastikpalle. Så undgår man jord, grus og andet på gasflaskerne i forbindelse med isning. Se blog om Gasflaske til rakuovn.

Fjerne sod og hestehår

Fjerne sod og hestehår

Er du ikke tilfreds med resultatet fra fx Smoke Firing, Horsehair kan emnet varmes op til 700° C i rakuovnen.

Gas-indikator

Gas-indikator

Med en gas-indikator kan man let se, hvor meget gas, der er tilbage i gasflasken. Sæt indikatoren nederst på gasflasken. Når gasniveauet når indikatoren ændrer bjælken farve. Farven viser, hvor meget gas, der er tilbage i flasken. Indikatoren er billig og kan genbruges.

Slibning af keramik

Slibning af keramik

Brug et slibenylonark til slibning af tør og forglødet keramik.

Lighter til gasbrænder

Lighter til gasbrænder

Brug en elektronisk USB lighter, når du skal tænde gasbrænderen. Lighteren har den fordel, at blæsten ikke kan slukke "gnisten". Husk at gasbrænderen skal tændes uden for rakuovnen.

To delt gipsform

To delt gipsform

Man kan også bruge gaffatape til at holde en todelt gipsform sammen. Sørg for, at tapen sættes stramt omkring gipsformen. Brug to stykker tape.

Glasur på begge flader

Glasur på begge flader

Brug et stykke kantaltråd til at holde keramikemnet. Sæt kantaltråden fast i rakuovnens keramiske filt.

Saggar - rul pulver på

Saggar - rul pulver på

1. Læg keramikken på et stykke aluminiums folie. Markér bredden på keramikken på folien. 2. Rul keramikken ind i folien indtil keramikken er dækket. Sæt en streg på folien. 3. Markér længde og bredde fx med en tusch. 4. Spray med hårlak. 5. Drys forskellige metalliske pulvere på inden for det markerede område. 6.-7. Rul keramikken ind i folien, så der er 2-3 lag folie om keramikken. 8. Stram folien fast om keramikken. Læs blogs om Saggar.

Reduktions sort indvendig

Reduktions sort indvendig

Kom lidt savsmuld i en låg krukke inden brænding for at få reduktionssort indvendigt. Fx i forbindelse med horsehair, saggar og pitbrænding.

Aftryk i Sigillata

Aftryk i Sigillata

Sprøjt Sigillata på et blad og få et negativt blad. Th. efter forglødning.

Kobbertråd

Kobbertråd

Til saggar og pitbrænding bruger jeg kobber - og tintråd, der er i gamle ledninger. Dette giver en bedre aftegning end ny kobbertråd.

Kopiering med karbonpapir

Kopiering med karbonpapir

Læg tegningen over et stykke karbon/kalkér papir. Tegn oven på tegningen - tegningen overføres til keramikken. Fyld tegningen ud med træk af voks (latex). Glasér og fjern derefter træk af voksen. Der hvor træk af voksen har siddet bliver reduktionssort i brændingen. Der kan også lægges en anden farve glasur på, hvor voksen har siddet.

Saggar med pulver

Saggar med pulver

Kom 2 lag aluminiums folie i en skål, og form det, så det passer til leremnet. Dette for at styre og minimere forbruget af de forskellige metalliske pulvere. Læs blogs om Saggar.

Aluminiumsfolie til Saggar

Aluminiumsfolie til Saggar

Denne folie er købt i Sverige. Folien er kraftigere end normale folier, 44 cm bred og produceret af 98% genanvendelige materialer. Læs blogs om Saggar.

Når raku er udendørs

Når raku er udendørs

Eksempel på, hvad der sker med glasur og sodfarvede krakeleringer, når rakubrændt keramik har hængt udendørs et par år.

Æble

Æble

Æblet blev sort i saggarbrændingen (aluminiums folie til 800° C). Dette skyldes brug af blæretang fra Roskilde Fjord sammen jernklorid 72%. Efterfølgende brændte jeg æblet op til 700° C (uden folie). Det sorte forsvandt. De lyse aftegninger er mærker fra tangen. Læs blogs om Saggar.

Brænde Kobber Mat

Brænde Kobber Mat

Kobber Mat er en meget flygtig glasur, der drysser meget. For at undgå, at gasflammen "blæser" glasuren af, så skal du: Brug ikke en brundplade med huller og sæt en plade op ad ovnvæggen. Varm meget langsomt op. Brug en time til at nå de 1000° C.

Rør i kuglevase

Rør i kuglevase

Jeg har skåret/tilpasset et plast reagensglas. I toppen har jeg placeret en pakning. Den hvide kant er farvet med sort tush.

Foliebakker til Saggar

Foliebakker til Saggar

Foliebakker kan ikke bruges som Saggar, da folien smelter før brændingstemperaturen nås for kobberkarbonat mv. i pulverform. Læs blogs om Saggar.

Gaffatape

Gaffatape

Brug gaffatape når du skal lukke en pakke ler. Gaffatape har den fordel, at det lukker tæt, og at det er nemt at tage af igen - og genbruge.

Hårlak og Saggar

Hårlak og Saggar

For at fastholde pulver af oxyder, sulfater, karbonater på leremnet, kan man spraye med hårlak. Drys pulver på, mens lakken endnu er våd. Der kan også sprayes hårlak på folien, derpå pulver og tilsidst pakkes leremnet ind i folien. Læs blogs om Saggar.

Sod væk fra Saggar

Sod væk fra Saggar

I forbindelse med Saggar brænding i keramisk- eller metalbeholder, kan der opstå sodsværtning, hvis forholdet mellem savsmuld, temperatur og volumen i beholderen ikke er afstemt. Denne sod kan fjernes ved at varme leremnet op til 750 grader C i rakuovnen. Aftrykket fra sulfater, oxyder og karbonater forsvinder ikke. Dernæst kan leremnet Saggar brændes igen med nyt lag eller poleres med voks.

Polering af Terra Sigillata

Polering af Terra Sigillata

Når du skal polere Sigillata, brug da en tynd plastpose uden om en svamp. Det giver en glat og blank overflade. Læs blog om Terra Sigillata.

Terra Sigillata

Terra Sigillata

For at være helt sikker på, at partier uden glasur bliver helt sorte i reduktion, kan der pensles sigillata på. Sigillata udskilles af opløst ler tilsat vandglas. Læs blog om Terra Sigillata.

Stegeso til Saggar

Stegeso til Saggar

En stegeso kan ikke bruges som keramisk beholder i forbindelse med Saggar. Stegesoen revner/knækker pga. den høje temperatur.

Keramisk beholder til Saggar

Keramisk beholder til Saggar

En beholder til Saggar kan kvætses over en gipsform. Læg en avisside mellem gipsform og ler. Brug stentøjsler med meget chamotte. Lav to halvdel, der kan fungere som henholdsvis bund og låg.

Kobber Mat - strygestivelse

Kobber Mat - strygestivelse

Kobber Mat er en meget flygtig glasur, der, kan drysse af, når den er tør. For at undgå dette, kan der, når Kobber Mat laget er helt tørt, sprayes med Strygestivelse. Strygestivelsen giver en hård hinde, der beskytter glasuren. Stivelsen brænder af og ødelægger ikke glasuren. Strygestivelsen forhindrer også, at gasflammen i rakuovnen “blæser” Kobber Mat laget af. Læs blog om Kobber Mat.

Tørring af dekorationsvoks

Tørring af dekorationsvoks

Har du ikke tålmodighed til at vente på, at dekorationsvoks tørrer af sig selv, så kan du bruge en hårtørrer. Sæt hårtørreren på kold og laveste hastighed. Pas på ikke at blæse direkte på voksen, så den spreder sig.

Lille rakuovn til tests

Lille rakuovn til tests

Lav en lille rakuovn af en 60 l tønde. Brug ovnen til tests af glasurer og teknikker. Læs blog om hvordan du laver denne.

Enkel polérmaskine

Enkel polérmaskine

Sæt en polérskive på en boremaskine, der fastgøres gennem huller på en plade med strips. Brug genoplukkelige strips/kabelbindere. Sæt to strips sammen, hvis én strip ikke kan nå rundt. Fasthold pladen på et bord med en skruetvinge.

Fint savsmuld

Fint savsmuld

Fint savsmuld til fx Saggar kan fremstilles ved at sigte groft savsmuld.

Saggar i leromslag

Saggar i leromslag

Placér lerlaget i en skål, det gør det nemmere at drysse med fx savsmuld, salt og kobberkarbonat. Se blog om denne teknik.

Opsamling af aluminiums folie

Opsamling af aluminiums folie

Placér de Saggar indpakkede leremner i en beholder i rakuovnen fx den nederste del af en bordgrill. Dette for at forhindre, at aluminiums folien spredes i rakuovnen. Det gør det også lettere at samle aluminiums folien til affaldssortering. Grillen med Saggar tages ud med en tang. Er grillen malet, så kan dette smitte af på bundpladen. Strøg chamotte på bundpladen, så letter det rengøringen. Grillen må ikke indeholde plastik-, aluminiums- og trædele, da disse smelter/brænder. Læs blog om Saggar.

Undgå sod fra handsker

Undgå sod fra handsker

Når slip og glasur tages af i forbindelse med Naked Raku, undgå da at røre leremnet med sodsværtede handsker, da denne sod ikke efterfølgende kan fjernes. Se blog om Naked Raku.

Lim til Kintsugi

Lim til Kintsugi

Når du har brugt lim til Kintsugi, træk da stemplet tilbage for at undgå, at limen flyder ud pga. trykket. Sæt et par søm i hullerne. Se blog om Kintsugi.

Fjern glasur fra banen

Fjern glasur fra banen

Gør en stor svamp våd. Læg svampen i et fad. Stryg leremnet på svampen indtil glasuren på bunden er fjernet. Glasur i initialer fjernes med en skalpel.

Sokkel til keramik

Sokkel til keramik

Brug en sort mdf plade, der er skåret kvadratisk fx i målet 9 x 9 cm. Bor et hul midt i pladen, der passer til hullet i keramikken. Lim et stykke blomsterpind eller en dyvel i hullet. Polér pladen med møbelvoks og montér keramikken.

Små og store krakeleringer

Små og store krakeleringer

Sprøjter man vand på leremnet inden reduktion, får man små krakeleringer. Nederst samme glasur uden vand.

Hjemmelavet rakutang

Hjemmelavet rakutang

En rakutang lavet af en brændetang. Håndtagene er rettet ud. To stykker jernrør fra en gardintang er banket lidt flade i enderne. Rørerne er derefter banket fast på tangens håndtag. Jernrørerne er kortet af, så tangen i alt er 80 cm lang.

Polering

Polering

Brug et stykke køkkenrulle, der er foldet. Smør et tyndt lag på. Begynd med de mørke felter først. Når papiret er beskidt, så brug den anden side af papiret. Dette for at undgå at få det beskidte ind på de lyse felter. Polér med en bomulds klud.

Label med glasuropskrift

Label med glasuropskrift

Når du blander to eller flere færdigoprørte rakuglasurer i en lille mængde til test, skriv da opskriften på et stykke malertape. Det gør det lettere at fjerne efterfølgende.

Digital lommevægt

Digital lommevægt

Skal der oxyder i glasuren, så er det ofte i meget små mængder. Her skal du bruge en digital lommevægt, der kan måle med en præcision på 0,1 g.

Blanding af rakuglasurer

Blanding af rakuglasurer

Brug en engangssprøjte (uden nål) til at suge glasur op, når du skal blande forskellige rakuglasurer. Notér hvor mange ml, du bruger af hver glasur, så du senere kan lave den samme glasur igen.

Skabeloner

Skabeloner

Du kan selv lave nye skabeloner til din North Star Extruder, her 6". Skær skabelonen ud af en mdf plade på 22 mm. Brug en standard skabelon som udgangspunkt. Jeg har skåret skabelonerne ud med en dekupørsav. Se blog om brug af Extruder.

Rene hænder

Rene hænder

Håndtering af reduktionsspande giver meget beskidte hænder. Brug Swarfega til at få rene hænder igen.

Læ for vinden

Læ for vinden

Blæst kan slå ned i tophullet og slukke gasflammen. Dette kan undgås ved at placere en grillstarter over tophullet. Vend den hullede bund opad. Tak til Lone Skousen Petersen, lones keramik, for tippet.

Stempel til vinduer

Stempel til vinduer

Brug hesteskossøm som skabelon til vinduer i rakuhuse. Slå sømmene i en træklods. Sæt fx 2 sammen til et 2 fags vindue. Tryk sømhovedet ned i den våde ler.

Raku - de 5 trin

Raku - de 5 trin

Når de 4 første trin er gennemarbejdet og blevet rutine, kan man efterfølgende eksperimentere med egne rakuglasurer og avancerede teknikker. Se blogs, der beskriver indholdet på de enkelte trin. Øvelse gør mester. Jeg har foretaget over 300 brændinger og der er stadig ting, der ikke lykkedes. Men det er det, der gør raku fascinerende. Se blog.

Glasur på ovnplade

Glasur på ovnplade

Glasur på ovnpladen kan hurtigt fjernes med rystepudser monteret med en tungsten carbide slibeplade. Tungsten slibeplade kan bruges mange gange uden at miste slibeevnen. Tungsten slibeplade fås også til trekantsliber og som slibeklods.

Skærebøjle

Skærebøjle

En skærebøjle kan laves af en 8-10 mm gevindstang. Form gevindstangen omkring et rør og skab den form, der passer til dit behov. Tryk de to sider mod hinanden, når tråden bindes, så tråden efterfølgende er i spænd. Gevindet fastholder tråden.

Skærekasse

Skærekasse

En skærekasse kan bruges som hjælp til at skære leremner i lige og rette vinkler. Lad skæretråden følge den ene side i skæresporet.

Vandtæt raku

Vandtæt raku

Udfordringen ved raku er, at det ikke er vandtæt. For at tætne kan man bruge vandglas eller endnu bedre en facade/murimprægnering. Hæld imprægneringen i vasen. Vent et par minutter. Hæld derefter imprægneringen tilbage i dunken. Lad vasen tørre et døgns tid. Imprægneringen er farveløs. Imprægneringen må ikke bruges til keramik, der skal indeholde drikke- og madvarer.

Glasurprøver

Glasurprøver

Små huse, der er brugt til brændeprøve med forskellige glasurer og begitninger. Glasurer er brændt ved 925 grader. Begitninger med transparent glasur er brændt ved 750 grader. Prøverne er hængt op på væggen og kan nemt tages ned og flyttes rundt.

Rengøring

Rengøring

Er leremnet svært at rengøre efter reduktion? Kom leremnet i en balje med varmt vand sammen med to opvaskemaskinetabs. Lad det virke i 12 timer. Dernæst er det nemt at fjerne de sidste sodrester. Bemærk, at kobber- og metallisk effekt også forsvinder.

Huller i ovnpladen

Huller i ovnpladen

Bor huller i ovnpladen, hvis det er svært at få rakuovnen op i temperatur. Brug et 16 mm hulbor (til fliser) eller et diamantbor. Det støver meget, så brug en støvmaske. En hullet ovnplade giver en mere jævn varme og der bruges mindre gas.

Stabling af leremner

Stabling af leremner

Udskårne blokke af keramisk isoleringsplade kan bruges som støtte for ovnpladen, og til stabling af leremner i flere højder. De første par gange blokkene bruges, bliver de ved 2-300 grader mørke og der kommer lidt røg - derefter bliver de hvide igen. Det er limrester fra produktionen, der brænder af. Undgå at indånde denne røg. Fordelen ved disse blokke fremfor ildfaste sten er, at de ikke bliver glohede og så er de lette. Molersten kan også bruges.

Opsats til keramik

Opsats til keramik

Jeg bruger udskårne blokke af højisolerende keramisk isoleringsplade, når jeg skal brænde lermner, der har glasur på 4 sider. I leremnet er der et hul - hvor den ene halvdel af en tyk kanthal tråd indsættes. Den anden halvdel trykkes ned i blokken. Den keramiske isoleringsplade er trykfast og tåler op til 1260 grader.

Nem rengøring

Nem rengøring

Sæt en plastpose om opsamlingsbakken. Dette letter rengøringen. Velegnet når du skal hælde glasurer, metalliske opløsninger til Saggar eller Kobber Mat over et leremne.

Rengøring af Extruder/skabelonpresse

Rengøring af Extruder/skabelonpresse

Vent til lerresterne er tørre, så er de lige til at "børste" af.

Lav selv skabeloner til Extruderen

Lav selv skabeloner til Extruderen

En nem og billig måde at lave nye skabeloner på, er at dække dele af en eksisterende skabelon med et plastikkort. Fastgør plastikkortet med et par klumper ler.

Keramikskiver

Keramikskiver

Til fastgørelse af den keramiske isolering i rakuovnen. Lavet vha. kageform. Efter tørring er skiverne forglødet. Brug hvid stentøjsler med chamotte.

Fastgørelse af keramisk isolering

Fastgørelse af keramisk isolering

Her er der brugt en bræddebolt med en skive af forglødet hvid stentøjsler med chamotte.

Reduktion

Reduktion

For at undgå mærker efter savsmuld, kan der lægges lidt avispapir oven på savsmulden.

Skraber

Skraber

Når glasuren er hårdt bundfældet brug da, en stor slynge. Gør slyngen længere med to lister (en på hver side), der er sat fast med Gaffatape. Nu kan glasuren skrabes løs fra bunden.

Glitning

Glitning

Brug ikke en metal-ske, når der skal glittes. Metallet afsætter rød/brunlige spor, der ikke forsvinder i brændingen. Brug i stedet smykkesten eller en plastik-ske.

Genbrænding

Genbrænding

Når man genbrænder turkis blå rakuglasur fås et kobber/metallisk look. Begge brændinger ved 925 grader.

Modelleringsstøtte

Modelleringsstøtte

Læg avispapir på pladen og rundt om rundstokken. Dette forhindrer, at leret sætter sig fast. Modellere figuren om rundstokken. Tag figuren af, mens leret stadig er vådt. Rundstokken efterlader et hul i figuren, der gør at den ikke sprænger i brændingen.

Glasér på ny

Glasér på ny

Varm det område op, der skal omglaseres. Brug en lille håndgasbrænder. Påfør ny glasur, der tørrer op ved påføring.

Efterbehandling af fjer og hestehår

Efterbehandling af fjer og hestehår

Evt. for meget sodning kan fjernes med en lille håndgasbrænder.

Smoking Technigue med ler

Smoking Technigue med ler

Dyp det forglødede leremne i vand først, så binder den nye ler bedre. Eller kom lidt sulfosæbe på det nye ler. Læs blog om denne teknik.

Bivoks

Bivoks

Ren bivoks kan være vanskelig at gnide ind i et glittet leremne. Brug i stedet møbelvoks fx Trip Trap Bivoks Balsam Natur til indendørs brug.

Tang til kugler

Tang til kugler

Er tangen for stor til fx en kugle, så sæt et par stykker kantaltråd på.

Svamp-pensel

Svamp-pensel

Brug en "pensel" lavet af et elektrikkerrør og en svamp (pres svampen ned i røret), når du skal påsmørre oxyder fx til kobber mat, pitbrænding og Saggar. Efter brug kan svampen smides ud. Denne løsning, fordi pensler brugt til oxyder, må ikke bruges til glasurer.

Glitning

Glitning

Til fx Naked Raku skal leremnet være grundigt glittet. Leremnet glittes grundigt i hele tørreprocessen, også når emnet er helt tørt. Slutresultatet skal være helt glat, blankt og skinnende. Jeg bruger en plastikske og forskellige smykkesten.

Forbered dekorering og glasering

Forbered dekorering og glasering

Print fotos af din keramik. Brug printene til at skitsere, hvordan du vil dekorere og glasere.

Kødhakkemaskine som extruder

Kødhakkemaskine som extruder

En gammeldags kødhakkemaskine kan laves om til en extruder. Se blog om dette.

Reperation af føler til pyrometer

Reperation af føler til pyrometer

Med tiden bliver det keramiske rør porøst med risiko for at knække. En ny føler er dyr. Jeg har med succes sat de knækkede dele sammen med Keramisk Kit.

Reduktion

Reduktion

Små leremner antænder ikke savsmulden. For at sikre røgudvikling, tænder jeg ild til savsmulden, inden leremnerne lægges i savsmulden.

Slikker

Slikker

Skær tynde skiver/stykker af den samme ler, som du bruger til dine leremner. Når stykkerne er tørre knuses disse med en kagerulle. Lerpulveret blandes med eddike. Eddiken sikrer en bedre binding og mod udtørring.

En lille test rakuovn

En lille test rakuovn

Jeg har lavet en lille rakuovn af en gammel affaldspand (h. 45 cm, diameter 38 cm). Spanden er beklædt med 5 cm keramisk filt og placeret med bunden i vejret på en støbejernsplade. Hele spanden løftes af ved påfyldning og tømning. Jeg bruger ovnen, når jeg skal teste en ny glasur. Pga. størrelsen kan der kun være 1-2 leremner i ad gangen. Til gengæld bruger ovnen ikke meget gas. Se blog om dette.

Skær en ovnplade

Skær en ovnplade

Har du en rakuovn, hvis diameter ikke passer til en standard ovnplade, kan du skære en sådan til. Skær ovnpladen til med en stiksav. Brug en klinke beregnet til en keramisk/sten plade (diamantskær). Det støver meget, så brug en støvmaske.

Løft af uhandige leremner

Løft af uhandige leremner

Rakutænger egner sig ikke altid til løft af fade. Brug i stedet to stykker tykt ståltråd, der formes, så de passer til fadet med så få berøringsflader som muligt.

Strygestivelse

Strygestivelse

Har du behov for at transportere de glaserede leremner uden, at der sker skade på glasuren, så kan du spraye med strygestivelse. Strygestivelsen giver en hård hinde, der beskytter glasuren. Stivelsen brænder af og ødelægger ikke glasuren.

Placering af leremner

Placering af leremner

Brug af ildfaste sten på ovnpladen, gør det nemmere at pakke rakuovnen. Skift de ildfaste sten ud med kolde mellem hver brænding for at undgå, at leremnerne revner. Se blog om dette.

Sokkel til rakuovnen

Sokkel til rakuovnen

Placér rakuovnen på fx lecablokke (skal være ikke brændbart). Dette for at sikre afkøling - også i bunden af rakuovnen - mellem brændingerne. Se blog om dette.

Fjern kobber

Fjern kobber

Nogle glasurer fx grøn og turkis indeholder kobber. Kobberet træder frem på glasuren, hvis leremnet kommer for hurtigt i reduktionsspanden. Kobberet kan fjernes med eddike. Kobberet vil efter nogle måneder forsvinde af sig selv ved placering i sollys.

Glasere igen

Glasere igen

Er du ikke tilfreds med glasuren på et brændt leremne, kan leremnet glaseres og brændes igen. Spray med en billig hårlak på leremnet, for at få den nye glasur til at hæfte bedre.

Tape til afmaskning

Tape til afmaskning

Lav mønster med tape. Tape kan købes i forskellige bredder. Fx: 1,5, 3 og 6 mm. Lav en lille snip til slut. Så er tapen lettere at få fat i og tage af. Når der er glaseret - fjernes tapen. Der hvor tapen har siddet bliver sort i reduktion. Se det færdige resultat i Galleriet.

Reparation

Reparation

Knækkede dele kan "limes" sammen med Reparations Kit. Kan bruges på både tørret og forglødet ler.

Stempel med navn

Stempel med navn

Køb små gummibogstaver fx i Søstrene Grene. Stemplet trykkes ned i den bløde ler.

Træk af voks

Træk af voks

Når du skal pensle Træk af voks/Formlatex på et leremne, gnub da inden pensling sulfosæbe godt ind i penslen. Det gør det meget lettere at rengøre penslen efter brug.

Reparation af glasur

Reparation af glasur

Hvis man ikke er tilfreds med glasuren, kan denne repareres og leremnet kan efterfølgende genbrændes. Kom lidt trælim i glasuren, så binder den bedre på leremnet. Se også tippet med hårlak.

Dekorationsvoks

Dekorationsvoks

Glasur, der dækker dekorationsvoks giver gule aftegninger i brændingen. Skrab derfor glasur af voksen inden brænding.

Cirkler som dekoration

Cirkler som dekoration

Klip cirkler ud af en skydeskive. Tegn med blyant rundt om cirklen. Træk blyantsstregen op med dekoraktionsvoks. Når voksen brændes smelter den og stregen bliver sort i reduktionen.

Grill til reduktion

Grill til reduktion

En lille bordgrill er velegnet til reduktion. Sæt det rakubrændte leremne ned i savsmulden (kom ikke savsmuld over) og luk låget. Det sparer savsmuld og efterfølgende rengøring af leremnet.

Arbejdsbord på rakupladsen

Arbejdsbord på rakupladsen

Mit arbejdsbord er lavet af 3 Europaller - 2 lodret og 1 vandret. Sæt pallerne sammen med lange skruer. Husk lægte diagonalt i begge ender - for at stabilisere bordet. En rustfri stålplade er lagt på som bordplade. En vandfast plade kan også bruges. Bordet har en god arbejdshøjde på ca. 1 m. På bordet har jeg monteret pulverslukker og brandtæppe.

Holder til pyrometer

Holder til pyrometer

På arbejdsbordet har jeg monteret en lille holder til pyrometerets digitale display. Husk at skære et hul til stik til temperaturføler-stikket. Jeg har klippet og bukket holderen af en tynd rustfri stålplade. En metalæske i passende størrelse kan også bruges.

Kasse til opbevaring på rakupladsen

Kasse til opbevaring på rakupladsen

Kassen er lavet af en Europalle som bund og 3 pallerammer. Som låg en træplade beklædt med kraftig plastik, da pladen ikke er vandfast. I kassen opbevarer jeg de redskaber, som jeg bruger ved brænding: spande, rakutænger, skumslukker, brandtæppe osv.

Lys og du skal...

Lys og du skal...

Med en lommelygte er det nemmere at se, om glasuren er udsmeltet og leremnerne skinner som et nyfrossent lag af is og er orange. Hold ikke lommelygten for tæt på låghullet - stor udstrålingsvarme.

Enkel holder til gasbrænder

Enkel holder til gasbrænder

Sæt to vinkelbeslag løst mellem ovnside og den keramiske isolering.

Håndtag til reduktionsspand

Håndtag til reduktionsspand

Lavet af en gren og to stykker fra samme gren. Sat fast med to bræddebolte - 6 mm x 60 mm.

Holder til rakutænger

Holder til rakutænger

Lavet af gammel pejsesætholder købt på loppemarked og monteret på træstub. Holderen skal være af jern, da tængerne er meget varme, når de har været i rakuovnen.

Lerklodser til små ting

Lerklodser til små ting

Lav nogle små lerklodser med huller. Forglød disse ved 950 grader. Brug disse i rakuovnen til små ting, som perler og leremner, der skal hæves over den ildfaste plade for at lette optagningen. Brug kantaltråd i hullerne.

Fantastiske bøger om raku

Fantastiske bøger om raku

Jeg kan varmt anbefale disse to bøger (på engelsk) om raku. De er skrevet af det hollandske ægtepar Ine og Ed Knops. Bøgerne er letlæste og fyldt med Knops mangeårige erfaringer med raku. Knops holder af og til rakukurser hos Cerama og hos Sorring Lervarefabrik.

En simpel fotoopstilling

En simpel fotoopstilling

Når jeg fotograferer min rakubrændte keramik, bruger jeg denne simple opstilling. Et stykke gråt karton er buet og sat fast på en papirkurv og på bordet med tape. Ved at bue kartonet fjernes den forstyrrende horisontlinje. Fotografiet redigeres efterfølgende. Jeg fotograferer med min iPhone uden blitz.

bottom of page