top of page

Flaskegas til rakuovn

Opdateret: 23. dec. 2023

Flaskegas til rakuovn

Når den flydende gas bliver til en luftart ved forbrug, bruger processen varme, og det medfører ved stort forbrug (som ved rakubrænding) frysning i flasken. Det ses som is uden på flasken. Når gassen fryser falder trykket og flammen går ud - efter et stykke tid. Det betyder, at temperaturen falder i rakuovnen.


Flaskegas består af to gasarter, Butan og Propan, som har forskelligt frysepunkt. Propan er den eneste gas, som er anvendelig ved vejrtemperaturer under frysepunktet og som også har sværere ved at fryse ved stort forbrug. Propangas er derfor yderst anvendelig til rakubrænding. Primagaz Danmark garanterer ca. 97% ren propan i deres gasflasker.

En halv- eller næsten- tom flaske vil lettere fryse, end en fyldt, da der er større rum til fordampningen. Og jo mere man skruer op for gassen, desto hurtigere vil flasken fryse.

Den gule stålflaske er længere om om at fryse end en letvægtsflaske. Gassen er også under større tryk. Der skal ikke skrues så meget op for regulatoren.

Hvis det er et generelt problem at få rakuovnen op i temperatur, så kan dette løses ved at bore huller i ovnpladen og bruge en keramisk brænder. Se under Tips og Ideer og blog om Gasbrænder til raku. Sørg også for, at ovnen er ordentligt isoleret med keramisk filt også i bund og låg. Så kan en gul stålflaske levere op til 15 normale rakubrændinger. En letvægtsflaske noget mindre (der er også 1 kg gas mindre i flasken i forhold til den gule stålflaske).

Når gasflasken fryser, kan der skiftes til en anden flaske. Eller gasflasken kan placeres i en balje med varmt vand.

Læg aldrig flasken ned for at få det sidste ud. Ryst i stedet flasken frem og tilbage et par gange eller sæt flasken i en balje med varmt vand. Flasken skal altid stå lodret, så regulatoren kan give det rette gastryk.

Er jorden våd, kold/frossen, hæv da slangen op fra jorden. Dette forhindrer frysning af slangen.

1.100 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page