top of page

Jern Mat og Jernsulfat Mat

Opdateret: 17. sep. 2019

Opskrift:

90% Jernoxyd eller Jernsulfat

10% Fritte 169

Tilsæt vand.

Jern Mat giver et orange udtryk (tykt/tyndt alt efter, hvor tykt laget er). Jernsulfat Mat giver et bordeaux udtryk.

Jeg bruger:


450g Jernoxyd eller Jernsulfat og 50g Fritte 169 blandes og hældes på en 1 l plastflaske. Flasken fyldes med lunkent vand og rystes grundigt. Opløsningen bundfælder. Men brug ikke Bentonit, da opløsningen ved tørring skaller af leremnet.

Hæld opløsningen i et tyndt lag ned over leremnet. Ryst jævnligt flasken, da Jern- og Jernsulfat Mat hurtigt bundfælder. Brug latexhandsker og undgå at sætte "fingrer" på ydersiden, da disse vil kunne ses efter brændingen.

På leremnet kan der laves dekoration med dekorationsvoks eller tape. Når Jern- eller Jernsulfat Mat er hældt over, fjernes tapen. Der hvor dekorationsvoks/tape har dækket, får lerets farve.

Leremnet opvarmes til 970 C° i rakuovnen. Tag leremnet ud af ovnen og sæt det til afkøling på et ikke brændbart materiale. Der skal ikke reduceres.

Reduktion giver mørke/sorte leremner, som også kan give en flot dekorativ effekt, som nederst med Jern Mat. Her er Jern Mat hældt på i et tykt lag (giver krakeleringer) og brændt op til 1000 C° og afkølet i rakuovnen til 850 C°. Derefter i reduktion og reduceret som Kobber Mat (se blog om denne teknik). Resultatet bliver sort med krakeleringer. Efterfølgende har jeg genbrændt emnet til 970 C° uden reduktion.


542 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page