top of page

Lille rakuovn lavet af en 60 l olietønde

Opdateret: 11. maj
Jeg har lavet en lille rakuovn af en olietønde på 60 l (h. 58 cm, diameter 37 cm, udvendige mål). Højden indvendig er 56 cm. Den er let og nem at flytte rundt på.


"Slæde" til brænderen, så denne nemt kan flyttes i forhold til brændehullet.

Jeg bruger ovnen, når jeg fx skal teste en ny glasur eller teknik. Pga. størrelsen kan der kun være 1-6 leremner i ad gangen. Til gengæld bruger ovnen ikke ret meget gas. Vær dog opmærksom på flammer, der "skyder" op bag ved bundpladen. Flyt da brænderen længere væk fra brændehullet. Jeg har lavet en "slæde", så jeg nemt kan bevæge brænderen i forhold til brændehullet. Se foto. "Slæden" er klippet i en tynd metalplade. "Slæden" løfter også brænderen op fra underlaget.


Olietønden er beklædt med 5 cm keramisk filt. Filten er limet fast med keramisk isolerings klæber. Til brænderen er lavet et firkantet hul på ca. 10 x10 cm. Og øverst et hul på 10 cm i diameter. Hvis det er svært at få temperaturen op, så dæk halvdelen af tophullet til med en keramisk plade. Vær opmærksom på, at der ikke kommer flammer op. Gør da hullet større eller skru ned for gassen.


I bunden er hullet skåret, så der er en kant på ca. 3 cm. Denne kant er med til at holde filten på plads og sikre, at filten ikke rører "jorden". Pga. det udvendige mål er filten løftet 1 cm over "jorden".

Hele tønden løftes af ved påfyldning og tømning. Der er sat 2 håndtag øverst på tønden. Og et hul til rakutermometer 10 cm fra toppen. Tønden er placeret på en keramisk isolerings plade. Ildfaste- eller molersten kan også bruges (se fotos nedenfor). For at kunne placere tønden korrekt, kan der tegnes en cirkel af tøndens omkreds, som tønden placeres inden for.


Ovnpladen er en tilskåret keramisk plade med huller med en diameter på 23 cm (brug stiksav med klinke beregnet til keramisk/sten plade).

997 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page