top of page

Lille rakuovn lavet af en 60 l olietønde

Opdateret: 1. dec. 2019

Jeg har lavet en lille rakuovn af en olietønde på 60 l (h. 58 cm, diameter 37 cm, udvendige mål). Højden indvendig er 56 cm. Den er let og nem at flytte rundt på.


Jeg bruger ovnen, når jeg fx skal teste en ny glasur eller teknik. Pga. størrelsen kan der kun være 1-6 leremner i ad gangen. Til gengæld bruger ovnen ikke ret meget gas. Temperaturen er den samme som i min 200 l rakuovn. Vær dog opmærksom på flammer, der "skyder" op i forbindelse med bundpladen. Har dog indtil videre ikke konstateret problemer med disse i forhold til glasuren.


Olietønden er beklædt med 5 cm keramisk filt. Filten er limet fast med keramisk isolerings klæber. Til brænderen er lavet et firkantet hul på ca. 10 x10 cm. Og øverst et hul på 10 cm i diameter.


I bunden er hullet skåret, så der er en kant på ca. 3 cm. Denne kant er med til at holde filten på plads og sikre, at filten ikke rører "jorden". Pga. det udvendige mål er filten løftet 1 cm over "jorden".

Hele tønden løftes af ved påfyldning og tømning. Der er sat 2 håndtag øverst på tønden. Og et hul til rakutermometer 10 cm fra toppen. Tønden er placeret på en keramisk isolerings plade. Ildfaste- eller molersten kan også bruges (se nederste fotos). For at kunne placere tønden korrekt, kan der tegnes en cirkel af tøndens omkreds, som tønden placeres inden for.


Ovnpladen er en tilskåret keramisk plade med huller med en diameter på 23 cm (brug stiksav med klinke beregnet til keramisk/sten plade).794 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page