I september 2019 deltog jeg i en 3 dages rakuworkshop hos Dan Leonette (Danny) på Gotland. Danny har eksperimenteret med raku siden midten af 1960'erne. Se leonette.com, FaceBook #DannyLeonette og Instagram #rakuman1941.
Selv om Danny har arbejdet med Raku i mange år, så er han stadig åben for eksperimenter. På mange spørgsmål er svaret: Prøv det og se.
I dag har Danny specialiseret sig i forskellige Sawdust- og Saggar teknikker, Mother of Pearl, Peel off, Black and White og Kobber Mat. Teknikker som han har holdt Workshops i gennem de sidste ti år.
Ved Sawdust og Saggar bliver resultatet bedst med keramik med låg i porcelænsler. Keramikken skal være grundigt glittet.
Sawdust (pitbrænding): Her arbejdede vi med to brændeteknikker: Oxiderende og Reducerende. Ved Oxiderende brændes keramikken i en ovn af løse ildfaste sten. Ved Reducerende brændes keramikken i en olietønde. Keramikken lægges i savsmuld, hvorefter der drysses flere lag kobbersulfat, jernsulfat, jernoxid, fint køkkensalt og forskellige typer af savsmuld kombineret med små brændestykker og sammenpresset avispapir. Der tændes henholdsvis oven fra og nede fra.
Saggar: Her arbejdede vi med to teknikker, hvor keramikken henholdsvis lægges i en keramisk beholder og pakkes ind i aluminiumsfolie. Sammen med keramikken lægges forskellige lag af fint savsmuld, pulver af kobbersulfat, jernsulfat, jernoxid og fint køkkensalt.
Mother of Pearl: Her sprøjtes keramikken først med en grundglasur. Efter tørring sprøjtes med opløsninger af kobbersulfat, jernsulfat og koboltsulfat. Keramikken brændes derefter i rakuovnen ved en temperatur på mellem 910 og 970 grader. Herefter i reduktionsspanden.
Peel off (Naked Raku): Keramikken skal være grundigt glittet. Keramikken dyppes først i et sliplag og derefter i en grundglasur. Efter grundig tørring brændes keramikken i rakuovnen til ca. 800 grader. Herefter i reduktionsspanden med avisstrimler og savsmuld. Keramikken afkøles i 1-2 timer. Herefter kan slip- og glasurlag tages af.
Black and White: En traditionel hvid glasur med sorte krakeleringer.
Kobber Mat: Der kan bruges sort kobberoxid eller kobberkarbonat, der blandes i forholdet 90% med 10% alkalisk fritte. Blandingen sprøjtes på keramikken. Efter tørring brændes keramikken i rakuovnen. Der brændes i ca. en time til en temperatur på ca. 980 grader (når den orange farve overgår til gul). Herefter i reduktionsspanden med savsmuld. Der skal være flammer. Hvis ikke, så sæt ild med gasbrændereren. Der lægges låg på, som efterfølgende åbnes og lukkes flere gange efter hinanden. Derefter dækkes keramikken helt med savsmuld. Efter en stund tages keramikken ud af reduktionsspanden og placeres i et kar af brændt savsmuld. Her dækkes det til og drejes rundt. Savsmulden tages af, og når den ønskede regnbuefarve træder frem, køles keramikken af med vand. Vandet fastfryser farveeffekten. Resultatet bliver bedst med keramik med låg. Låget holder på varmen. En noget anderledes Kobber Mat teknik, som nok kræver en del øvelse.
En helt fantastisk Workshop som kan anbefales, hvor læringen er:
Raku er en rejse, du begiver sig ud på, hvor du ikke altid kender destinationen. På billetten står der: Prøv det og se.
Yorumlar