top of page

Raku Workshop med Ine og Ed Knops

Opdateret: 25. sep. 2019


Den 8. og 9. juni 2018 havde jeg fornøjelsen af at deltage i en Workshop med det hollandske ægtepar Ine og Ed Knops.

Ine og Ed har eksperimenteret med raku i mere end 30 år. De har skrevet bøger (Rakuvaria 2 og 3) og lavet videoer om deres rakuerfaringer. Deres ønske er at gøre raku enkel. Og selv om en metode fungerer, så eksperimenterer de med, om det ikke også kan gøres på en anden og mere enkel måde.

Se deres hjemmeside: Rakuvaria.com. Cerama forhandler bl.a. deres rakuglasurer.

Enkelte tips fra fra workshoppen om brænding, udtagning af ovn og reduktion:

Brænding:

Knops bruger en bundplade med huller. Der er små ildfaste stykker mellem bundplade og S søjler for at sikre, at varmen fordeles bedre. Der er også små ildfaste stykker mellem stabelsten og bundplade.

Udtagning af ovn:

Koncentrér dig om et leremne ad gangen. Lad gassen være tændt. Læg låg på ovnen mellem hver udtagning. Vent med reduktion indtil du er sikker på, at der er opstået krakeleringer. Krakeleringer opstår mellem 700 og 600 grader. For at sikre krakeleringer kan der pustes direkte med munden eller gennem et sugerør (giver små krakeleringer). Ønskes større krakeleringer, kan der sprøjtes med en tynd stråle vand.

Reduktion:

Lav en underlag med sand (i fx en trillebør). På sandet lægges en rundkreds af savsmuld. Her sættes det varme leremne. Der skal opstå ild. Når der er ild, sættes en spand over, der trykkes ned i sandet og kanten dækkes til, så der ikke kommer røg ud. Sodsværtning opstår mellem 500 og 300 grader.

På Workshoppen afprøvede vi raku (generelt), Naked Raku, Kobber Mat, Pitbrænding i bål og forskellige former for Smoking Techniques. Se blogs om disse.

260 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page