top of page

Saggar - metallisk pulver i aluminiumsfolie

Opdateret: 12. apr.


Saggar refererer til en keramisk form med låg, hvor et leremne placeres for at skabe reduktion gennem brændeprocessen.

Her er den keramiske form erstattet af aluminiumsfolie.


Jeg bruger:

Cobaltkarbonat (pulver)

Jernoxyd (rød) (pulver).

Kobbersulfat (pulver)

Okker (pulver).

Jernsulfat (pulver).

Kobberkarbonat (pulver).

Aluminiumssulfat (pulver).

Gul jernsulfat (pulver).

Fint køkkensalt.

Aluminiumsfolie.

Jeg har hældt pulver på saltbøsser. Det minimerer forbrug og partikler, der "flyver" rundt.

Brug forglødede leremner (900° C - 950° C) i hvid stentøjsler med chamotte. Leremnerne skal være grundigt glittede. Eller brug Terra Sigillata, se blog.


Smør et lag af opvaskemiddel på leremnet. Dette for, at pulveret hæfter bedre. Drys dernæst de ønskede pulvere på. Der kan også lægges forskelligt organisk materiale på fx majsblade, ålegræs, bananskal osv. Hver af disse kan bidrage til farvepaletten. Drys tilsidst et lille lag af fint køkkensalt over. Dette er med til at forstærke farverne.


Kobbertråd giver sort streg.


Kom tilsidst 2-3 lag af aluminiums-folie rundt om emnet. Tryk folien fast om emnet. Sørg for at folien slutter helt tæt.


Læg aluminiumspakkerne i rakuovnen. De må gerne lægges oven på hinanden. Varm rakuovnen op til 900° C. Når temperaturen er nået, slukkes for gassen. Lad leremnet køle lidt af i rakuovnen. Derefter tages leremnet forsigtigt ud af rakuovnen og stilles til afkøling på et ikke brandbart materiale. Åbn lidt for folien, så dampene kan sprede sig. Fjern derefter folien. Når leremnet udsættes for luft og afkøler, fremkommer farver efterhånden som leremnet afkøles. Når leremnet er helt afkølet fjernes rester med svamp og vand. Leremnet kan evt. poleres med bivoks.


Leremner i aluminiumsfolie kan også brændes i bål eller i tønde med savsmuld og brænde. Se blogs om Saggar i spand og tønde og Pitbrænding i bål.


Affaldssortér folien som metal.

Vigtig: Alle metalliske pulvere er som udgangspunkt giftige og farlige at håndtere. Brug derfor to par/lag latexhandsker, åndedrætsværn og beskyttelsesbriller. Kom pulvere på udendørs og saml alle rester sammen. Efterlad ikke rester i naturen eller i kloakken. Bortskaf rester som farligt affald.

Undgå også under brændingen at inhalere dampe fra tophullet på rakuovnen.

Udvis meget stor forsigtighed.


Brug ikke keramikken til drikke- og fødevarer.

Se under Galleri eksempler på Saggar med ovenstående pulvere.Kobberkarbonat kan blive grøn eller bourdeaux farve.


260 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page