top of page

Bland din egen rakuglasur

Opdateret: 28. okt. 2019

På nettet findes der mange opskrifter på rakuglasurer. Du skal sikre dig, at den glasur, som du vælger at blande, har et smeltningspunkt mellem 900 og 1000° C. Ofte står der Coneværdi ved glasuren. Her skal der stå mellem Cone 010 og Cone 06 i grader C. Hvor Cone 010 er 894° C og 06 er 999° C. Coneværdi er ofte vist ved en trekant. Min erfaring er, at mange amerikanske rakuglasuropskrifter skal brændes omkring 1000° C. Lav brændeprøver.


Færdigoprørte rakuglasurer kan godt blandes. Men ikke nødvendigvis på samme måde, som man blander fx akrylfarver. Gul og blå giver ikke nødvendigvis grøn. Det skyldes, at der i flere rakuglasurer indgår forskellig oxyder. Prøv dig frem. Husk at notere hvor mange ml af hver glasur, som du blander sammen. Så du på et senere tidspunkt kan blande den samme glasur igen. Brug en engangssprøjte (uden nål) med ml angivelse til at suge glasur op med. En glasur, som ikke giver krakeleringer, kan blandes med en transparent glasur, som giver krakeleringer. Brug fx blandningsforholdet 75% glasur og 25% transparent.


En rakuglasur består af forskellige råvarer, der skal blandes. Sikre dig på forhånd, at du kan købe disse hos din keramikleverandør.


Råstofferne afvejes i forhold til opskriften. Afvej det råstof, der har den største mængde først. Råstofferne blandes grundigt uden brug af vand. For at undgå hård bundfældning kan iblandes 1-2% Bentonit. Brug åndedrætsmaske med p2 filter. Støvet fra råstofferne er skadelige at indånde. Kom til sidst vand i blandingen samtidig med, at der røres rundt. Begynd med halvdelen af den mængde, som råstofferne i alt har. De fleste rakuglasurer har et flydetal mellem 40 og 50. Brug en flydevægt for at sikre det rette flydetal. Er flydetallet under - skal der mere vand i. Er glasuren klumpet, skal den sigtes. Brug en sigte, der er specielt egnet til glasur.


Skal der oxyder i glasuren, så er det ofte i meget små mængder. Her skal du bruge en digital lommevægt, der kan måle med en præcision på 0,1 g.

Mange glasuropskrifter har mængdeangivelse i procent, som Grimson Glaze. Her er procenten på mere end 100%. De 80 og 20% er hovedmængden. Dertil skal lægges 5% af hovedmængden og 10% af hovedmængden. Hvis du fx ønsker en mængde på 500 g, så skal du bruge 400 g Gerstley Borate og 100 g Nepheline Syenite + 25 g Kaolin og 50 g Zircopax.


Crimson Glaze

80 Gerstley Borate

20 Nepheline Syenite

5 Kaolin

10 Zircopax


Se mange gode rakuglasuropskrifter i bøgerne Rakuvaria 2 og 3 (engelsk tekst) af Ine og Ed Knops.

673 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page