top of page

Flash Firing

Opdateret: 16. apr.

Flash Firing er en teknik, hvor man ved brænding overfører motiv/farve fra gavepapir til en forglødet skærv. Teknikken er udviklet af keramikere fra Prince Albert, Saskatchewan i Canada.


Du skal bruge:

Billigt farvet/mønstret gavepapir (papiret må ikke være coated/lakeret).

Vand

Lille hånd gasbrænder.

Forglødet leremne gerne glittet.


Placér emnet på et ikke brændbart materiale.


Klip gavepapiret i passende stykker. Gør papiret gennemvådt og læg det på skærven med motivet ind ad. Et stykke ad gangen (se video).


Brænd papiret af med en lille gasbrænder. Flammen brænder papirets motiv/farve fast på skærven. Brug evt. en lang stålpincet til at fastholde papiret på skærven.


Brænd et sted, hvor der er læ. Pas på at flyvende papirstykker ikke tænder ild. Hav en vandsprøjte klar.


Som det fremgår af videoen, så har jeg prøvet forskellige typer af gavepapir. Det bedste resultat bliver fra gavepapir, der på den ene side har påtrykt farve og motiv og er hvid på bagsiden. Gavepapir, der har samme farve på begge sider dur ikke. Det samme gælder gavepapir, der på forsiden er coated - belagt med lak - altså forsiden skinner, men det gør bagsiden ikke. Min favorit er mat, tyndt og billigt gavepapir. Jeg har også afprøvet blanke/skinnende illustrationer/farver fra magasiner, men det kan jeg ikke få til at fungere. Men prøv dig frem.

Kun prikket gavepapir.

En overflade med Terra Sigillata bliver mørk og i forbindelse med brændingen klæbrig, der får gavepapiret til at sætte sig fast. Se foto tv. Alt forsvinder ved at genbrænde leremnet til ca. 800° C.


Forsegl med møbelvoks eller bivoks.


Prøv også at komme hestehår, fjer og tang under papiret.


Flash Firing kan også anvendes på Saggar brændte emner, der mangler lidt farve.


Ikke alle farver giver det samme farveaftryk. Det skyldes, at langt de fleste trykfarver er sammensat af flere farver. Fx er rød tilsat gul. Derfor bliver mange røde trykfarver gule i Flash Firing teknikken. Se prøverne. Det kan anbefales at lave prøver af forskellige gavepapirer. Det er hurtigt og nemt. Her er der lagt et lag gavepapir på en forglødet lerplade.
523 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page