Kobber Mat

Opdateret: 6. mar.

Opskrift:

90% kobberoxyd (sort) eller kobberkarbonat

10% Fritte 169 eller Alkalifritte

+1% tapetklister

Tilsæt vand.

Her er der brugt rød kobberoxyd.

Jeg bruger:

450 g kobberoxyd/kobberkarbonat, 50 g Fritte 169/Alkalifritte og 5 g tapetklister blandes og hældes på en 1 l plastflaske. Flasken fyldes med lunkent vand og rystes grundigt. Opløsningen bundfælder. Men brug ikke Bentonit, da opløsningen ved tørring skaller af leremnet. Brug i stedet ABM nr. 3. Fås i flydende form.


Tapetklister får blandingen til bedre at sætte sig på keramikken.

Hæld opløsningen ned over leremnet. Ryst jævnligt flasken, da Kobber Mat hurtigt bundfælder. Brug latexhandsker og undgå at sætte "fingrer" på ydersiden, da disse vil kunne ses efter brændingen.


Kobber Mat er en meget flygtig glasur, der kan drysse af, når den er tør. For at undgå dette, kan der, når Kobber Mat laget er helt tørt, sprayes med Strygestivelse. Strygestivelsen giver en hård hinde, der beskytter glasuren. Stivelsen brænder af og ødelægger ikke glasuren. Strygestivelsen forhindrer også, at gasflammen i rakuovnen “blæser” Kobber Mat laget af.

Kobber Mat med Kobberoxyd.

Leremnet opvarmes til 1000° C i rakuovnen. Varm langsomt op for at undgå, at gasflammen blæser Kobber Mat laget af. Bruger du en bundplade med huller, så udskift denne til en plade uden huller. Dette også for at udgå, at gasflammen blæser Kobber Mat laget af.

Når temperaturen er nået, så lad leremnet afkøle i ovnen til ca. 950° C. Tag leremnet ud af ovnen og sæt det på et ikke brændbart materiale med savsmuld rundt om. Lad flammer slikker op rundt om emnet. Skub savsmuld rundt om emnet for at skabe nye flammer. Sørg for at flammerne kommer hele vejen rundt om leremnet. Kom ikke savsmuld over emnet, da det giver mærker. Sæt gerne 2 til 3 emner helt tæt sammen, da det giver gullige/rødlige farver, der hvor emnerne rører hinanden.

Et tyndt leremne giver en større farvepalet end et tykt emne.

Når den ønskede effekt er nået, sættes en spand over emnet. Det er vigtigt, at der ikke kom luft/ilt ind i spanden. Tætne med sand. Løft spanden efter et minut, så flammer kommer frem. Sæt dernæst spanden over leremnet i en halv time. Sørg for at spanden slutter tæt, så røg ikke siver ud og der komme luft/ilt ind. Tætne med sand.


Kobber Mat med Kobberkarbonat.

NB: Ovenstående er den traditionelle måde at gøre det på. Jeg har med held brugt en gryde/spand. Her sættes leremnet på et stykke keramisk plade i gryden/spanden med savsmuld og et tyndt lag avisstrimler rundt om. Sæt gerne flere leremner sammen, men sørg for, at der god luft til rundt om. For at skabe flere flammer bruger jeg aviserstrimler, da avisstrimler ikke sætter mærker. Avisstrimlerne "sættes ned" rundt om leremnet. Avisstrimlerne må ikke lægges over leremnet, da det ødelægger kobber mat effekten. Lad flammerne brænde i to til tre minutter. Hold øje med effekten. Sæt låg på, når den ønskede effekt er nået. Låget skal slutte helt tæt. Tætn med våde aviser. Løft låget af efter ca. ét minut og lad flammerne komme frem. Dernæst låg på i 60 minutter. Låget skal slutte helt tæt. Tætne med våde aviser.

Har leremnet ikke den ønskede effekt efter reduktionen, kan leremnet opvarmes med en lille håndgasbrænder. Hold brænderen 30 cm fra leremnet. Flammen fremkalder blålige/rødlige nuancer på leremnet. Husk at stoppe i tide.

Leremnet kan også brændes på ny med ofte et bedre resultat.

Vær opmærksom på, at Kobber Mat falmer i sollys.

Brug ikke voks eller forsegling, da det "dræber" farverne.

Kobber Mat med Kobberoxyd

#Kobberoxyd #Kobbermat


1.139 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle