top of page

Kobber Mat

Opdateret: 16. jul. 2023

Opskrift:

Kobberkarbonat
Kobberkarbonat

90% kobberoxyd (sort) eller kobberkarbonat (grøn)

10% Fritte 169 eller Alkalifritte

+1% tapetklister

Tilsæt vand.


Jeg bruger:

450 g kobberoxyd/kobberkarbonat, 50 g Fritte 169/Alkalifritte og 5 g tapetklister blandes og hældes på en 1 l plastflaske. Flasken fyldes med lunkent vand og rystes grundigt. Opløsningen bundfælder. Men brug ikke Bentonit, da opløsningen ved tørring skaller af leremnet. Brug i stedet ABM nr. 3. Fås i flydende form.

Kobberoxyd (sort) giver grønlige, violette, blålige og gullige farver.

Kobberkarbonat (grøn) giver gullige og grønlige farver.

Farverne afhænger også af hvor høj en temperatur, der brændes ved.


Tapetklister får blandingen til bedre at sætte sig på keramikken.

Hæld opløsningen ned over leremnet. Ryst jævnligt flasken, da Kobber Mat hurtigt bundfælder. Brug latexhandsker og undgå at sætte "fingrer" på ydersiden, da disse vil kunne ses efter brændingen.


Kobber Mat er en meget flygtig glasur, der kan drysse af, når den er tør. For at undgå dette, kan der, når Kobber Mat laget er helt tørt, sprayes med Strygestivelse. Strygestivelsen giver en hård hinde, der beskytter glasuren. Stivelsen brænder af og ødelægger ikke glasuren. Strygestivelsen forhindrer også, at gasflammen i rakuovnen “blæser” Kobber Mat laget af.

Kobber Mat med Kobberoxyd.

Leremnet opvarmes til 1000° C i rakuovnen. Varm langsomt op for at undgå, at gasflammen blæser Kobber Mat laget af. Bruger du en bundplade med huller, så udskift denne til en plade uden huller. Dette også for at udgå, at gasflammen blæser Kobber Mat laget af.

Når temperaturen er nået, så lad leremnet afkøle i ovnen til ca. 950° C. Tag leremnet ud af ovnen og sæt det på et ikke brændbart materiale med savsmuld rundt om. Lad flammer slikker op rundt om emnet. Skub savsmuld rundt om emnet for at skabe nye flammer. Sørg for at flammerne kommer hele vejen rundt om leremnet. Kom ikke savsmuld over emnet, da det giver mærker. Sæt gerne 2 til 3 emner helt tæt sammen, da det giver gullige/rødlige farver, der hvor emnerne rører hinanden.


Når den ønskede effekt er nået, sættes en spand over emnet. Det er vigtigt, at der ikke kom luft/ilt ind i spanden. Tætne med sand. Løft spanden efter et minut, så flammer kommer frem. Sæt dernæst spanden over leremnet i en halv time. Sørg for at spanden slutter tæt, så røg ikke siver ud og der komme luft/ilt ind. Tætne med sand.


Kobber Mat er en svær teknik, fordi mange forskellige faktorer har indflydelse på resultatet:

Et tyndt leremne giver en større farvepalet end et tykt emne. Emner der er høje eller har kurvede/skarpe former giver et bedre resultat end skåle og flade emner. Reduktionsspanden må kun være lidt større end emnet. Desuden spiller vejret en rolle: En kølig og vindstille dag er bedst. Der må ikke komme luft til i forbindelse med reduktionen.

Kobber Mat med Kobberkarbonat.

NB: Ovenstående er den traditionelle måde at gøre det på. Jeg bruger en gryde/spand. Her sættes leremnet på et stykke keramisk plade i gryden/spanden med et lille lag savsmuld og et tyndt lag avissider rundt om. Sæt gerne flere leremner sammen, men sørg for, at der god luft rundt om. For at skabe flere flammer bruger jeg halve avissider, da aviser ikke sætter mærker i glasuren. De halve avissider "sættes ned" rundt om leremnet. Bliv ved med at "fodre" med avissider.


Lad flammerne brænde i to til tre minutter. Hold øje med effekten. Sæt låg på, når den ønskede effekt er nået. Låget skal slutte helt tæt.

Tætn med våde aviser i kanten af spanden/gryden. Løft låget af efter ca. ét minut og lad flammerne komme frem. Dernæst låg på i 60 minutter. Låget skal slutte helt tæt. Tætne med våde aviser.

Har leremnet ikke den ønskede effekt efter reduktionen, kan leremnet opvarmes med en lille håndgasbrænder. Hold brænderen 30 cm fra leremnet. Flammen fremkalder blålige/rødlige nuancer på leremnet. Husk at stoppe i tide.

Leremnet kan også brændes på ny med ofte et bedre resultat.

Vær opmærksom på, at Kobber Mat falmer i sollys.

Brug ikke voks eller forsegling, da det "dræber" farverne.

Kobber Mat med Kobberoxyd


1.587 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page