top of page

Ler fra Gram Lergrav

Opdateret: 3. mar.

I Gram Lergrav (Sønderjylland) kan man grave efter fossiler i leret. Gram Lergrav er både et palæontologisk museum og en lergrav, som er en åbning ned i den 10 mio. år gamle havbund.


Hvis man er heldig, kan man finde snegle- og muslingeskaller, søpindsvin, hajtænder og dele af skeletter fra bl.a. hvaler i leret.


Jeg har med tilladelse gravet/hentet et par kg af den meget mørke og klæbrige ler, der er omkring 8 mio. år gammel.


Leret var hårdt, så der skulle en opblødning til, før der kunne arbejdes med leret. Forinden havde jeg sikret mig at fjerne fossiler. Da gram leret er rent ler, behøvede jeg ikke yderligere rengøring af leret.


Jeg kom den hårde ler i en plastikpose sammen med lidt vand. Posen blev placeret i en spand med vand. Vandet i spanden pressede vandet i posen ind i leret. Efter et døgn var leret klar til brug. Leret blev grundigt æltet.


For at sikre, at leret kunne holde til en rakubrænding, blandede jeg ca. 40% chamotte i leret. Se under Tips og Ideer.


For 10 mio. år siden levede der hvaler i Gramhavet. Det var derfor nærliggende at bruge leret til at forme halen af en hval. Hvalhalen ses også som træskulpturer ved Gram Slot. Jeg lavede også nogle emner i den japanske Kurinuki teknik (som jeg underviser i på Gram Højskole). Læs blog om denne teknik.


Jeg valgte at forgløde leremnerne i min

rakuovn. Læs hvordan her.


Vær opmærksom på, at ved glasering med lyse rakuglasurer vil lerets røde farve skinne igennem glasuren.


Efter forglødning blev emnerne glaseret med sort rakuglasur og rakubrændt ved 920° C uden reduktion. Leret indeholder et eller andet, der trænger ud igennem glasuren og laver en lyst mønster.70 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page