top of page

Montering af Extruder - skabelonpresse

Opdateret: 30. jul. 2019Med en Extruder kan man presse ler gennem forskellige skabeloner og på den måde skabe forskellige geometriske former - massive og hule.

Efter grundige undersøgelser har jeg valgt at købe en North Star Extruder, da der med denne model medfølger 24 forskellige skabeloner (der kan købes ekstra skabeloner).

Extruderen monteres på en solid/massiv væg. En gipsvæg er ikke egnet, da der er et stort pres på ophængningen, når leret presses gennem skabelonen. Monteringen sker med 3 lange franske skruer (medfølger).

Ophængningshøjden skal passe til den person, som skal benytte Extruderen. Fabrikanten anbefaler, at nederste kant på Extruderen er på højde med ens talje. Jeg har dog valgt at placere Extruderen højere - 140 cm til nederste kant. Denne højde passer mig bedre og giver også mulighed for at presse længere lerstrimler.


Ved siden af Extruderen har jeg hængt de forskellige skabeloner. Under Extruderen har jeg monteres to hyldeskinner til ophængning af 2 par hyldeknægte, som jeg dels bruger til skærebøjle (kan betjenes med én hånd) og dels til gipsplade til at modtage lerstrimlen.

Mellem de to hyldeskinner har jeg fastgjort en trælineal på 1 m. Linealen måler fra Extruderens underste kant. Ønsker jeg en lerstrimmel på fx 25 cm, så placerer jeg de 2 nederste hyldeknægte og gipsplade ud for 25 cm mærket på linealen.

Skærebøjlen lægger jeg på de 2 øverste hyldeknægte. Når lerstrimlen er presset til den ønskede længde, så skærer jeg strimlen af langs undersiden på Extruderen. Dette giver et lige snit. Jeg skærer med den ene hånd og holder lerstrimlen, der støtter på gipspladen, med den anden hånd. Når strimlen er skåret fri, løfter jeg lerstrimlen over på et bord.

Da jeg udelukkende rakubrænder min keramik, så bruger jeg hvid stentøjsler med chamotte. Jeg har testet KM med 0,5 mm/45% chamotte og den fungerer fint. Jeg har fået anbefalet K123 og 9r, som andre har gode erfaringer med.

Når leret presses gennem skabelonen, så giver det en helt anden "fasthed", end hvis man ruller leret. Og dette er ikke uvæsentligt, når leret indeholder så meget chamotte. Jeg har oplevet at kunne skabe former og kanter, som jeg ikke kunne få til at holde tidligere. Se også under Tips og Ideer.

Her er nogle af mine første forsøg med Extruderen.1.123 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page