top of page

Obvara - meljævning som "rakuglasur"

Opdateret: 30. maj

Obvara (ab-vara) er en gammel østeuropæisk dekorationsteknik, hvor man dypper den opvarmede keramik i en spand med en blanding af gær, sukker, mel og vand. På nettet findes der forskellige opskrifter på denne gærdej.


Jeg bruger en enklere opskrift, som også giver et flot dekorativt resultat.


Materialer:

2 kg hvedemel

Vand

2 spande

Foreglødede leremner uden glasur

I en spand blandes hvedemelet med koldt vand i forholdet 0,2 kg hvedemel til 1 liter vand. Jeg anbefaler at oprøre 2 kg hvedemel i 10 liter vand. Kom melet ned i spanden med koldt vand. Rør derefter grundigt. Klumper, der flyder i overfladen kan masseres ud med fingrene. Lad blandingen stå og trække et døgn inden brug. Efter ét døgn bundfælder melet og er svært at røre op. Rør jævnligt. Den anden spand fyldes med vand.


Leremnet (uden glasur) brændes til mellem 800 - 900° C i rakuovnen. Når temperaturen er nået, tages leremnet ud af rakuovnen og dyppes i meljævningen i nogle få sekunder. Hold leremnet fast med rakutangen. Flyt straks derefter leremnet over til afkøling i spanden med vand. Fasthold leremnet med rakutangen, mens afkølingen foregår. Efter afkølingen tages leremnet op af vandet. Leremnet er nu færdig til luftafkøling. Skal altså ikke i reduktionsspanden. Stil leremnet på et ikke brandbart materiale. Når emnet er koldt skrubbes melrester af med en børste.


Husk, at der skal lige så meget meljævning og vand ind ind i keramikken som udvendigt - for at undgå, at keramikken sprænger.

Meljævningen kan også hældes over leremnet. Anbring leremnet fra rakuovnen med bunden opad eller hold leremnet med rakutangen og hæld forsigtigt meljævningen over udvalgte steder. For at få en mørkere aftegning, skal der hældes et par gange over samme sted. Kom dernæst leremnet i vand.Erfaring: Omrør meljævningen, inden leremnet dyppes i denne. Jo flere sekunder i meljævningen desto mørkere bliver overfladen (2 sekunder lys, 6 sekunder mørk, se fotos). Leremnet skal hurtigt i meljævningen. Bevæg gerne leremnet rundt i meljævningen. Dette for at sikre en ensartet overflade (hvis dette ønskes). Jeg har prøvet med fuldkornsmel, men dette giver ikke et andet resultat. Fjern brændte melklumper med en si.


Brug en punkt-rakutang for at undgå hvide pletter efter rakutangen. Skift jævnligt afkølingsvandet. Når leremnet er helt afkølet, kan melrester forsigtig gnubbes af i vand med en blød svamp. Overfladen kan efterfølgende påsmøres bivoks.


Brug fx hvid stentøjsler med chamotte med glittet overflade. Ønskes en anden bundfarve end hvid, kan en farvet stentøjsler med chamotte bruges. Eller der kan pensles farvet Terra Sigillata på leremnet inden forglødning (øverste foto). Se blog om Terra Sigillata.


Er du ikke tilfreds med det færdige resultat, kan alle "spor" fjernes ved opvarmning i rakuovnen til ca. 750° C. Jeg har brændt flere leremner om med et godt resultat.


1.078 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page