top of page

Pitbrænding i spand med låg

Opdateret: 15. jul. 2020


Du skal bruge:

Jernspand med låg.

Kobberkarbonat (pulver).

Jernoxyd/Jernsulfat (pulver).

Fint køkkensalt.

Savsmuld.

Brugt savsmuld.

Barkstykker.

Små brændestykker.

Tændbriketter.


Med pitbrænding brændes leremner direkte i ild.


Brug forglødede leremner i hvid stentøjsler med chamotte eller drejede emner i porcelænsler. Leremnerne skal være grundigt glittede. Terra Sigillata kan også bruges.

Placér små brændestykker i bunden af spanden. Fyld et lag af nyt savsmuld, så brændestykkerne er dækket. Et lag med en blanding af Jernoxyd og Jernsylfat. Nyt lag af savsmuld, der dækkes med fint køkkensalt og lidt Kobberkarbonat. Leremnerne placeres. Leremnerne kan være viklet ind i kobbertråd, ståluld, tang, fjer osv. Der drysset et lag af Kobberkarbonat med fint køkkensalt over. Små brændestykker placeres. Der drysset med et lag af brugt savsmuld og barkstykker. Små brændestykker placeres på kryds og tværs.


Der tændes ild i toppen. Brug tændvæske eller optændingsbriketter. Brug ikke sprit, da det antændes eksplosivt. Når flammerne har fået godt fat, placeres låget på et par ikke brændbare afstandklodser, så der kan komme ilt - ind under låget - til brændingen.


Lad det brænde 3-4 timer. Når spanden/leremnerne er afkølet til under 50° C, kan de tages op af spanden.


Leremnerne brøstes af med en stiv børste eller blød grydesvamp. Brug lidt vand. Tilsidst poleres leremnet med bi- eller møbelvoks.


Se også Pitbrænding i bål. De to teknikker kan godt kombineres.
574 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page