top of page

Pitbrænding

Opdateret: 22. sep. 2019

På Kunsthøjskolen i Holbæk har jeg være med til at eksperimentere med pitbrænding.

Vi brugte hvid stentøjsler med chamotte og porcelænsler. Ler, der bliver hvid efter forglødning, giver det bedste resultat.


På de forglødede leremner penslede vi opløst jernvitriol (mosfjerner - giver en rødlig farve), blåsten (giver en grå/blålig farve), forskellige oxyder, begitning og saltlage for at fastholde farve. Kobbertråd blev viklet om leremnet (giver en sort aftegning og smelter i brændingen). I kobbertråden blev stukket fjer, grene, blade mv. Nogle leremner blev pakket ind i staniol.

Pitovnen blev bygget af lecablokke. Omkredsen blev afpasset i forhold til mængden af leremner. Det er vigtigt, at den første række af lecablokke ligger lige og at afstanden i mellem blokkene er så lille som mulig, så der ikke kan slippe ilt ind i ovnen. 5 rækker lecablokke blev i forbandt stablet oven på hinanden.

I bunden blev drysset et lag savsmuld. De tungeste leremner blev placeret. Herefter endnu et lag savsmuld. Oven på dette de lette leremner. I mellem leremnerne blev placeret små stykker brænde (grillbriketter kan også bruges). Herefter skiftevis savsmuld og større og større stykker brænde indtil ovnen var fyldt. Vælg brænde, der har en høj brændværdi fx ask eller bøg. Ovnen blev tændt fra oven. Da der var godt ild i savsmuld og brænde, blev der lagt en jernplade over. Der blev tætnet med ler, for at undgå, at brændingen gik for hurtigt. Denne type pitbrænding skal tage 4-6 timer.

Ovnen blev åbnet efter 10 timer. Vi tog 3 rækker lecablokke af for bedre at kunne nå de pitbrændte leremner. Leremnerne blev afkølet helt inden en forsigtig vaskning. Dette for at undgå revner. Leremnerne blev efterbehandlet med bivoks (bliver pænest på glittet overflade) og vandglas.


Se også blog: Pitbrænding i bål.


Brug ikke keramikken til drikke- og fødevarer.


1.205 visninger3 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page