top of page

Raku Workshop med Steven Branfman

Opdateret: 30. jul. 2019


A raku glaze is any glaze that you choose

to use when doing raku.

Steven Branfman

I sommeren 2017 havde jeg den fornøjelse at deltage i en raku workshop med amerikanske Steven Branfman. Steven har 40 års erfaring med raku.

På workshoppen viste Steven sin eminente drejeteknik - hvor mønstre og glas bliver indlejret i store krukker og i japanske Chawang tekrus. Søg videoer af dette på YouTube.com.


Steven Branfmans eksperimenterende brug af glasurer ændrede mit syn på raku. Steven bruger alle slags glasurer (raku-, lertøjs- og stentøjsglasurer) og lægger gerne disse - på og oven på hinanden - på det samme leremne. Rakuglasur, fx transparent, lægges på først eller til sidst, da rakuglasur sænker smeltningspunktet for de øvrige glasurer.

Glasurerne lægges på i forskellige tykkelser. Stænkes, males, dyppes og hældes på. Steven bruger ganske almindelige og billige brede pensler. Glasur bruges også uomrørt og skrabet af fra siden af bøtten. Indtænk også reduktion som "glasur". Men for at få et godt resultat, så kræver denne teknik øvelse og erfaring. Ikke alle glasurer fungerer lige godt sammen. - Prøv dig frem.

Ét af mine forsøg fra workshoppen:

Brænding i rakuovnen:

Olietønden hæves over jorden, så luft kan komme ind under bunden for at afkøle. Ovnpladen placeres på tre selimanitsøjler. Søjlerne stilles på stykker af ovnplade, for at sikre, at de står sikkert og fast. En af søjlerne placeres ud for brændehullet, så søjlen kan sprede flammen. På ovnpladen placeres leremnerne på ildfaste sten og stabelkegler. Dette for at sikre, at leremnerne undgår direkte at røre den meget varme ovnplade - med risiko for at leremnet revner/knækker.

Steven brænder meget langsomt op. En brænding kan tage 2-3 timer (afhængig af, hvor store leremnerne er). Der brændes uden pyrometer. Der holdes øje med glasuren. Når den er smeltet og uden bobler, tages leremnerne op én efter én. Låget lukkes efter hvert leremne. Når alle leremner er taget op af ovnen, slukkes der for gassen på brænderen.

Leremnet kan sprøjtes med vand, for at give en klarere glasur med flere krakeleringer. Men sprøjt kun på glasuren ikke på den bare ler, der skal reduceres sort. Vand nedkøler med risiko for en ikke perfekt reduktion.

Leremnerne placeres i hver sin reduktionsspand. I denne er der kun lidt savsmuld. Når leremnet er placeret, så drysses der lidt savsmuld over - for at sikre ild. Låget lægges hurtigt på. Det er vigtigt, at låget slutter tæt. For at sikre dette, kan der placeres strimler af fugtige avissider på kanten. Der reduceres til leremnet er helt koldt. Først da, kan leremnet rengøres med skurepulver, neglebørste, svamp og vand. Steven bruger en lille gasbrænder til at fjerne sod fra leremner, der er svære at rengøre. Flammen brænder soden af.225 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page