Saggar i spand eller tønde

Opdateret: 5 dage siden


Du skal bruge:

Jernspand eller tønde.

Kobberkarbonat (pulver).

Jernoxyd/Jernsulfat (pulver).

Okker (pulver).

Fint køkkensalt.

Aluminiums folie.

Savsmuld.

Brænde.

Små brændestykker.

Barkstykker.

Tændbriketter.


Brug forglødede leremner i hvid stentøjsler med chamotte eller drejede emner i porcelænsler. Leremnerne skal være grundigt glittede.



Kom 2 lag aluminiums folie i en skål, og form det, så det passer til leremnet.

Krøl folien, så de metalliske pulvere bedre "hænger" fast.


Læg emnet ned i folien. Hæld kobberkarbonat, salt, jernsulfat/jernoxyd og okker rundt om leremnet i forskellige lag. Pak folien tæt om leremnet. Kom til sidst et tredje lag aluminiums folie omkring, der også skal slutte helt tæt.


Placér små brændestykker i bunden af spanden. Fyld et lag af savsmuld, så brændestykkerne er dækket. Placér den folieindpakkede keramik. Brændestykker placeres på kryds og tværs.


Der tændes ild i toppen. Brug tændvæske eller optændingsbriketter. Brug ikke sprit, da det antændes eksplosivt.


Lad det brænde ud til gløder. Det tager, alt efter tøndens størelse, 1,5 - 3 timer.

Dernæst tages leremnerne op af tønden. Da leremnerne stadig er meget varme, lægges de på et ikke brændbart materiale. Pak emnet ud af aluminiums folien, så der kan komme ilt til emnet. Brug fx en metal pincet.


Leremnerne brøstes af med en stiv børste eller blød grydesvamp. Brug lidt vand. Tilsidst poleres leremnet med bi- eller møbelvoks.


Se også Pitbrænding i spand med låg.



14 visninger