top of page

Smoke Firing

Opdateret: 10. jul. 2021


Smoke Firing er en teknik, hvor man udnytter det kulstof, der produceres af røgen ved afbrænding af papir og savsmuld - til at aftegne et sort mønster på leremnet. Kulstoffet absorberes i den porøse forglødede skærv på leremnet.


På et forglødet leremne lægges lag af slip. Kom ikke et for tykt lag på. Slip er tørrede lerrester, der er knust og efterfølgende er rørt op med vand. Alle typer af ler kan bruges. Bruger du ler med chamotte, skal du passe på, når du rengør leremnet. Chamotten kan ridse overfladen. Leremnet kan være glittet eller belagt med Terra Sigillata (se blog om dette) inden forglødning.


Mens sliplaget endnu er vådt, kan der tegnes mønster i slippen. Det er i dette

mønster, der kommer sorte aftegninger. Tape kan også bruges til at tegne dekoration. Se hvordan i videoen. Fjern tapen mens sliplaget stadig er vådt. Ved brug af for bred tape kan man risikere, at hele flager af slip falder af.


Lad slippen tørre. Derefter er leremnet klar til Smoke Firing processen.


Selve Smoke Firing processen:

Når leret er tørt, skal leremnet brændes i fx en metal spand. Kom savsmuld og avissider i bund og i sider. Placér leremnet i spanden og tænd ild. Hold ilden vedlige, så der hele tiden er flammer. Vend leremnet jævnligt. Brug en rakutang. Fortsæt til leremnet er helt sort. Tag leremnet op og lad emnet afkøle. Dette er en noget besværlig proces. For at gøre det lettere, kan man med fordel varme leremnet med slip op til 800° C i rakuovnen og derefter i reduktionsspand med savsmuld. Når der er ild, lægges der låg på spanden. Leremnet tages op af spanden efter 30 minutter.


Når leremnet er helt koldt vaskes lerlaget af. Er der chamotte i sliplaget, så opblød lerlaget, inden det vaskes af.

Er man ikke tilfreds med det endelige resultat kan soden afbrændes ved 700° C i rakuovnen.


Leremnet kan fordel behandles med voks, når emnet er helt tørt.


Se også blog: One-step Naked Raku.298 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page