top of page

Smoke Firing - one-step Naked Raku

Opdateret: 17. jul. 2021

Smoke Firing er en teknik, hvor man udnytter det kulstof, der produceres af

Farvet med gul Terra Sigillata.
Farvet med gul Terra Sigillata.

røgen ved afbrænding af papir og savsmuld - til at aftegne et sort mønster på leremnet. Kulstoffet absorberes i den porøse forglødede skærv på leremnet. Læs blog om Smoke Firing.


Naked Raku (se blog) er en teknik, hvor slip og glasur falder/tages af efter reduktion, så leremnet står nøgent med sorte aftegninger fra glasurens krakeleringer.


One-step Naked Raku, som beskrives her, tager udgangspunkt i Smoke Firing teknikken, hvor der kun anvendes et lag af slip til at give krakeleringer - inspireret af Linda og Charlie Riggs' teknik. Mine erfaring med One-step Naked Raku er, at det giver større krakeleringer end traditionel Naked Raku.


Linda og Charlie Riggs' opskrift på slip:

5 dele Lincoln Fire Clay

3 dele EKP Kaolin

2 dele Alumina Hydrate


Jeg bruger dog min egen opskrift:

5 dele Scarva Fire Clay

3 dele Grolleg Kaolin (China Clay).

3 dele Alumina Hydrate (3 dele for at sikre, at slippen sætter sig fast på en glittet- eller Terra Sigillata overflade. Kan slippen ikke tages af leremnet, så skal der mindre Alumina Hydrate i blandingen). Foto: slippen falder af i rakuovnen - årsag: for lidt Alumina Hydrate i blandingen.


Begynd og test med en mindre portion - indtil du har fået den rigtige blanding.


De afmålte tørstoffer blandes grundigt. Der tilsættes vand og røres op til en tyktflydende masse. Sørg for, at der ikke er klumper i massen.


På et forglødet leremne lægges/dyppes et lag af slip på. Kom ikke et for tykt lag på. Leremnet kan være glittet eller belagt med indfarvet Terra Sigillata (se blog) inden forglødning. Se foto øverst og nederst.


Mens sliplaget endnu er vådt (inden for 5 minutter efter pålægning), varmes leremnet hurtigt op til ca. 300° C i rakuovnen. Hold temperaturen her, indtil der fremkommer krakeleringer i slippen (efter ca. 10-15 minutter). Se foto nederst.

Herefter varmes rakuovnen op til 800° C.


Efter endt opvarmning sættes leremnet forsigtigt i en gryde beklædt med aviser i bund og på siderne. Når der er ild, lægges en avisside over leremnet og låget sættes på gryden. Sørg for, at låget slutter helt tæt - brug våde aviser i kanten af gryden. Gryden skal passe til leremnet. Der kan sagtens sættes flere leremner i samme gryde. Leremnerne må ikke røre hinanden, dette for at minimere risikoen for, at slippen falder af inden reduktion.


Efter ca. 15-20 minutter tages leremnet op af gryden. Slippen er blevet helt sort af røgen fra avispapiret.

En del af slippen falder selv af. Fjern resten af slippen, når leremnet er helt afkølet. Brug evt. et skinne af blødt plastik til lag af slip, der sidder fast.


Tape og dekorationsvoks kan bruges til at tegne dekoration. Fjern tapen mens sliplaget stadig er vådt. Ved brug af for bred tape, kan man risikere, at hele flager af slip falder af i brændingen.

Et kobbernet hen over leremnet med efterfølgende lag af slip - giver et helt fantastisk mønster.


Er man ikke tilfreds med det endelige resultat, kan soden afbrændes ved 700° C i rakuovnen.


Når leremnet er helt afkølet, kan det med fordel behandles med voks. Jeg bruger en møbelvoks.


Krakeleringer ses ved 300° C.

845 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page