top of page

Rakuglasur: Naked Raku/Peel off

Opdateret: 28. jan.Opskrift:

1. lag: Slip:

Kvarts: 50%

Kaolin 50: 50%

Vand

Flydetal ca. 60


2. lag: Glasur:

Brug en færdigblandet hvid- eller transparent rakuglasur, som du ved giver store og tydelige krakeleringer.

Naked Raku er en teknik, hvor slip og glasur falder/tages af efter reduktion, så leremnet står nøgent med sorte aftegninger fra glasurens krakeleringer.


Se også bloggen One-step Naked Raku. Her bruges kun et sliplag.

Det leremne, der skal bruges til Naked Raku, skal være grundigt glittet. Gør dette løbende i tørringsprocessen. Brug hvid stentøjsler med chamotte.


I stedet for at glitte kan leremnet påføres Terra Sigillata inden forglødning. Læs blog om dette.

Slip: Slippens funktion er at sikre, at glasuren ikke

sætter sig fast på leremnets skærv. Tør det forglødede leremne af med en fugtig svamp for at fjerne støv. Pensl/dyp/sprøjt slippen på i et jævnt lag. Leret må ikke kunne ses under slippen. Dette for at undgå, at glasuren sætter sig fast i skærven. Hvis slippen er for tyk, kan reduktionen ikke trænge igennem begitningen. Ønskes områder på leremnet sorte i reduktionen, dækkes disse med tape eller dekorationsvoks. Tapen tages forsigtigt af, når laget med glasur er påført og tørt. Lad slippen tørre i ca. 10 minutter. Herefter hældes glasuren på.

Glasur: Glasurens funktion er at krakelere med sorte aftegninger til følge i reduktionen. Når slippen er tør efter 10 minutter hældes/dyppes/sprøjtes glasuren på i et tyndt lag. Slippen skal dækkes helt med glasur, for at give den ønskede krakeleringseffekt. Dækkes en del af slippen ikke med glasur, bliver området sort i reduktionen. Der kan "tegnes" mønstrer/motiver, ved at ridse gennem glasur/slip. Ridsen bliver sort i reduktionen.

Brænding: Når slip- og glasur lagene er helt tørre (efter ca. et døgn), sættes leremnet i en afkølet rakuovn. Varm langsomt op til 925 grader (den valgte glasurs smeltningspunkt). Når temperaturen er nået, tages leremnet op af rakuovnen og sættes i reduktionsspanden.

Reduktion: Sæt leremnet på groft tørt savsmuld. Lad der komme flammer. Drys lidt savsmuld over. Efter et par minutter dækkes leremnet helt til med savsmuld. Tag leremnet op efter ca. 30 minutter.


Vask: Efter reduktion sprøjtes der straks vand på leremnet.

Glasur og slip falder nu af. Bliv ved med at sprøjte vand på - til alle flager er af. Rør ikke ved skærven med sodsværtede handsker, da disse smitter af og soden kan ikke efterfølgende fjernes. Brug forsigtigt en tynd stålskinne til de flager, der sidder fast. Pas på ikke at ridse i skærven. Brug køkkensvamp til den sidste rengøring.

Når overfladen er tør, kan den poleres med bivoks.1.011 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page