Støbning i gipsform

Opdateret: 30. juli 2019

Materialer

Gipsform

Stentøjs-støbeler fx S20 fra Cerama

Chamotte 0-0,2 mm (bruges kun ved raku)

Litermål

2 pinde/lister

Støbekniv/plastplade

Grov køkkensi

Brug stentøjs-støbeler fx S20 (fås i pulver og færdigoprørt i spand) fra Cerama. Rør støbeleret op. Fortynd evt. med lidt vand. Hæld støbeleret i gipsformen gennem en grov køkkensi. Fyld helt op ad én gang, så støbeleret står i en lille bue over gipsformen. Undgå, at der kommer gips i støbeleret. Når støbeleret er i gipsformen, bankes denne ned i bordet et par gange for at fjerne luftbobler. Efterfyld evt.

Stentøjs-støbeler til raku skal iblandes 25% 0-0,2 mm chamotte. Gør chamotten fugtig inden iblanding, så chamotten ikke opsuger vandet i støbeleret. Hæld chamotten langsomt i under omrøring. Undgå luftbobler under omrøringen og når støbeleret hældes i gipsformen. Hæld evt. gennem en grov køkkensi. Sien må ikke være så fin, at chamotten opsamles.


Efter ca. 10-15 minutter hældes det ikke størknede støbeler tilbage i spanden (tiden afhænger af, hvor tyk lervæggen ønskes og hvor tør gipsformen er). Placér et par pinde/lister over spanden og lad gipsformen hvile på disse i ca. 20 min., for at overskydende støbeler kan dryppe af.


Skær herefter kanten ren med en støbekniv eller plastkort. Skær indefra og ud. Kom ikke dette ler tilbage i støbeleret, da det er umuligt at røre ud. Lad herefter leremnet tørre i ca. 20 min. Herefter kan leremnet “bankes” ud af gipsformen.

Leremnet skal herefter tørre. Når leremnet føles varmt er det tørt. Eller sæt en våd finger på leremnet - hvis fugtpletten forsvinder efter et øjeblik, er leremnet tørt og klar til forglødning.

#Chamotte #Støbekniv #Gipsform #Støbeler #Gips

0 visninger