top of page

Kurinuki - japansk keramik teknik

Opdateret: 16. jul. 2023

Kurinuki er en japansk teknik, som


anvendes til at skabe et emne ved at fjerne materiale fra en klump ler. Denne teknik har eksisteret i flere århundrede.


Kurinuki-processen begynder med en klump ler, som derefter formes til den ønskede form og størrelse. Derefter lægges en plan for at bestemme, hvordan man vil fjerne materiale fra klumpen for at skabe den ønskede form/figur. Dette kan gøres ved at skære eller skrabe materialet væk med forskellige værktøjer, som fx knive, lerslynger og skeer.


En af fordelene ved kurinuki-teknikken er muligheden for at skabe unikke former og strukturer i emnet. Ved at fjerne materiale fra klumpen på en kreativ og skulpturel måde, kan man opnå en kompleksitet i formen, som ville have været svært at skabe med andre teknikker.


En anden fordel ved kurinuki-teknikken er, at den giver mulighed for at eksperimentere med lerets egenskaber og tekstur. Ved at fjerne materiale fra ler-klumpen kan man udforske og udnytte forskellige egenskaber i leret, som dets tørhed, fugtighed og elasticitet. Dette kan føre til unikke og uforudsigelige resultater i det færdige produkt.


Resultatet af Kurinuki-teknikken egner sig efterfølgende til at blive rakubrændt.


Kurinuki-teknikken stammer fra Japan, hvor den har været anvendt i århundreder inden for keramik og skulptur. "Kurinuki" er et japansk udtryk, der bogstaveligt betyder "at grave ud", og det beskriver teknikken, hvor et emne formes ved at fjerne materiale fra en klump af ler. I Japan har kurinuki-teknikken været anvendt til at skabe alt fra te-skåle og vaser til skulpturer og figurer. I dag er teknikken udbredt i mange lande og er fortsat en populær teknik blandt keramikere og skulptører.

Rakubrændt med Hawaiian Kobber Blue rakuglasur..
Lågkrukke - rakubrændt med Hawaiian Kobber Blue rakuglasur.


455 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page