top of page

Pitbrænding i bål

Opdateret: 15. jul. 2020

Ved pitbrænding brændes forglødede leremner i et bål. Leremnerne er inden påført en metallisk opløsning (sulfat). Se også blog: Pitbrænding og Pitbrænding i spand med låg.

Sådan gør du:

Leremnet sættes på en rist over en plastbakke. Kom én til to plastposer om plastbakken for at undgå farvning af bakken og for at lette rengøringen.

Dernæst hældes den valgte flydende metalliske opløsning 3 gange over leremnet. Opløsningen kan også duppes på med en svamp monteret på et elektrikerrør (se Tips og Ideer).

Lad leremnet tørre i ca. 1 minut mellem hver overhældning.

Den opsamlede opløsning i plastbakken hældes tilbage i flasken.

Efter sidste tørring sættes leremnet på et bålfad/bålplads.

Der stables et bål op omkring leremnet/emnerne. Først små pinde og dernæst større. Stabl brændet op om leremnet som en pyramide.

Brug tørt brænde fra løvtræer med en lav brændværdi - fx birk. Det giver en hurtigt brænding og dermed en høj temperatur.

Umalet/uimprægneret bræddestykker kan også bruges.

Er der vind, så kan det være svært at få temperaturen højt nok op. Stabl da bålet op i en halv tønde. Tønden giver læ for vinden.

På toppen lægges fx barkstykker/små pinde og tændblokke og ovenpå 2-3 store brændestykker. Bålet tændes på toppen. Brug fx en lille gasbrænder. Se nedenstående video.

Efter ca. 1,5 time er bålet brændt ud. Lad leremnerne køle af, inden du flytter dem.


Leremnerne kan med fordel pakkes ind i 3 lag aluminiums folie (se blog om Saggar). Dette forhindrer afsmitning fra brænde mv.

Opløsninger:

Varmt vand = ca. 37 grader C.

  • Koboltsulfat: 50 g til 1 liter varmt vand. Giver grålige/blålige aftegninger.

  • Kobbersulfat: 100 g til 1 liter varmt vand. Giver lyse rødlige/mørke aftegninger.

  • Kaliumpermanganat: 2-3 spiseskefuld til 1 l varmt vand. Giver brunlige/grålige aftegninger. Opløsningen farver (lilla/violet) kraftigt, så pas på tøj mv. Kaliumpermanganat er et middel, der bruges til "røde bade". Kaliumpermanganat kan forstærke brand og er farlig ved indtagelse.

  • Jernsulfat: 100 g til 1 liter varmt vand. Giver brunlige aftegninger.

  • Jernvitriol: 100 g til 1 liter varmt vand. Giver brunlige/orange aftegninger. Jernvitriol blev tidligere brugt til at fjerne mos i græsplæner. Dette er ikke længere tilladt. Kan købes i Foderstofforretninger som Jernvitriol/Jernsulfat.

  • Jernklorid: Fås i flydende form i opløsningerne 40% og 72%. Giver mørke rødlige og gullige aftegninger. Jernklorid er meget giftigt og må ikke tilsættes salt, da dette giver en kraftig varmeudvikling.​


Vigtig: Alle metalliske opløsninger er som udgangspunkt giftige og farlige at håndtere. Brug derfor to par/lag latexhandsker, åndedrætsværn og beskyttelsesbriller. Overhæld leremnerne med opløsningerne udendørs og saml alle rester sammen. Efterlad ikke rester i naturen eller i kloakken. Bortskaf rester som farligt affald.

Undgå også under brændingen at inhalere dampe.

Udvis meget stor forsigtighed.


Brug ikke keramikken til drikke- og fødevarer.1. Jernvitriol, 2. Kobberoxyd, 3. Kobbersulfat, 4. Coboltsulfat, 5. Kobbersulfat, 6. Jernklorid, 7. Jernsulfat, 8. Kaliumpermanganat.


1.420 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page