I det svenske Småland, hvor jeg rakubrænder, er mange træer fyldt med kvistlav (grene med kvistlav bruges ofte i juledekorationer). Kvistlavet er meget dekorativ, og jeg vil derfor undersøge, om kvistlavet kan bruges som Smoking Technique - ligesom man fx bruger hestehår.
To glittede skåle blev udvalgt. Skålene er modelleret i hvid stentøjsler med chamotte. De blev indvendigt glaseret med henholdsvis limegrøn og turkisblå rakuglasur.
Skålene blev langsomt opvarmet til 910 grader i rakuovnen.
Jeg forberedte en opstilling bestående af en kavalet, hvorpå der blev placeret en rund metalplade. Den første skål ønskede jeg at reducere indvendigt. Derfor blev der på metalpladen drysset savsmuld. Se video. Den anden skål blev ikke reduceret - altså ingen savsmuld.
Efter endt brænding i rakuovnen blev skålene placeret på metalpladen/kavaletten med bunden op ad (dette for nemmere at kunne placeret kvistlavet).
Skål 1: Fik "pålagt" kvistlav, der var blevet gjort fugtigt. Som det ses på videoen, kom der flammer fra savsmulden, der også røgsværtede skålens yderside. For at undgå dette skal flammerne slukkes, eller også skal skålen placeres med bunden ned ad. Kom til sidst savsmuld i skålen (for at reducere) og læg et låg over.
Skål 2: Fik "pålagt" tørt kvistlav.
Efter afkøling blev begge skåle forsigtigt vasket med vand og en blød svamp. Aftegningen af kvistlav står gråt på begge skåle. Man kan efterbehandle med et et tyndt lag koncentreret vandglas. Dette giver en glansfuld og mørkere aftegning af kvistlavet (vist nedenfor). Vandglas kan fortyndes med vand fx 1:4. Dette giver en silkeagtig og mat overflade.
Comments