top of page

Rakuglasurer

Opdateret: 27. jun. 2023




Rakuglasurer fra Sorring Lervarefabrik.


Rakuglasurer adskiller sig fra stentøjsglasurer ved, at de brændes ved en betydelig lavere temperatur 900 - 1000° C. Og mange rakuglasurer krakelerer, når de kommer ud af rakuovnen. Krakeleringerne sværtes sorte i reduktionsspanden. Læs mere om denne proces i bogen Raku - kom godt i gang.


Begynd med færdigoprørte rakuglasurer fra fx Sorring Lervarefabrik og Cerama.


Rakuglasurer påføres det forglødede leremne, som andre glasurer. Jeg henviser derfor til bøger om dette. Mange færdigoprørte rakuglasurer egner sig til at blive påført med pensel.

Rakuglasurer kan blandes eller lægges oven på hinanden. Læg den mørke glasurfarve nederst (hvid fungerer dog fint nederst). Prøv dig frem. Se blog Bland din egen rakuglasur.


Når glasuren er tør kan prikker mv. forsigtigt tørres ud. Tør hænderne, når der arbejdes med næste glasurfarve - for at undgå at overføre forrige glasurfarve til næste leremne. Det samme gælder, når leremnerne flyttes og sættes i rakuovnen. Her er det rakutangen, der tørres af.


Vær opmærksom på, at ikke alle rakuglasurer skal brændes ved den samme temperatur. Min erfaring er, at fx gul bliver bedst omkring 900° C og kobberrød skal over 950° C.


For at få kendskab til de forskellige rakuglasurers brændingstemperatur, har jeg lavet glasurprøver ved 925° C. Se Tips og Ideer. Jeg bruge prøven til at vurdere, om den enkelte glasur skal brændes ved en højere eller lavere temperatur. Prøven bruges også til at vurdere, hvor tykt glasuren skal påføres.


Et raku-termometer (pyrometer) er en rigtig god investering. Men den temperatur, der fungerer i én rakuovn, behøver ikke at være den samme i en anden rakuovn. Lær derfor din rakuovn at kende. Der kan også være forskel på raku-termometrer.


Undgå at bruge rakuglasurer på det samme leremne, der skal brændes ved forskellige temperaturer.


Leremnet kan genbrændes, hvis man ikke er tilfreds med resultatet. Der kan påsmøres mere af den samme glasur. Kom lidt snedkerlim/tapetklister i glasuren, inden denne påføres. Dette for, at den nye glasur lettere kan binde på leremnet. Inden påføring skal leremnet være helt tør. Se Tips og Ideer.


Hvis man ikke er tilfreds med krakeleringerne, så kan man genbrænde ved en lavere temperatur fx 800° C, da glasuren er smeltet ud i den første brænding.


For at fremme krakeleringer:

Sving/luft emnet. Sæt dernæst emnet på et lag af hestespåner i reduktions- spanden.

Lad der komme flammer. Efter et stykke tid - drys lidt hestespåner over emnet. Sæt låg på spanden.


Når emnet har høj temperatur = store og få krakeleringer.

Når emnet har lav temperatur = mindre og flere krakeleringer.


Rakuglasurer, der indeholder kobberoxyd kan give kobberfarve ved hård reduktion (se bogen Raku - kom godt i gang). Kobberet forsvinder dog med tiden. Kobberet oxiderer ligesom et kobbertag. Her er kobberet i den grønne rakuglasur forsvundet efter 5 måneder i vindueskarmen.



1.205 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page