top of page

Reduktion og raku

Opdateret: 30. jun. 2023

For at få krakeleringerne i glasuren sorte og den særlige rakuglasur/glans frem, lægges de varme leremner i en jernspand/gryde med brændbart materiale - fx savsmuld/hestespåner, avispapir i strimler eller grannåle. Min erfaring er, at hestespåner giver det bedste resultat - gerne blandet med brugte hestespåner. Brug ikke fint savsmuld, det soder meget. Denne sod er meget svær at vaske af.


Når leremnerne har nået den rette temperatur i rakuovnen, slukkes der for gassen og leremnerne tages ud af ovnen og sættes i reduktionsspanden. Der går ild i savsmulden. Krakeleringerne opstår, når leremnet tages op af rakuovnen og inden de komme i reduktionsspanden.


For at sikre en sværtning på større områder, der ikke har fået glasur, dækkes leremnet helt til med savsmuld.

Leremnerne må ikke røre hinanden. Der lægges låg på spanden. Læg sammenkrøllede våde avisersider på kanten af reduktionsspanden, så låget slutter helt tæt.


Med små leremner kan det være svært at få ild i savsmulden. Antænd da savsmulden med en lille gasbrænder. Der skal være ild for at opnå en sværtning.

Placér ikke leremnet for hurtigt i reduktionsspanden. Glasuren skal have mulighed for at hærde uden for ovnen - sving leremnet frem og tilbage i nogle få sekunder. Hvis leremnet kommer for hurtigt i savsmuld, kan nogle glasurer blive ru og ødelagt i pletter, hvor savsmulden har rørt.

Man skelner mellem let- og hård reduktion:

Let reduktion: Her svinges leremnet frem og tilbage, før det kommer i reduktionsspanden. Det giver mange krakeleringer. Der kan også pustes luft på leremnet for at fremme krakeleringer. Sæt dernæst emnet på et lag af hestespåner i reduktionsspanden.

Lad der komme flammer. Efter et stykke tid - drys lidt hestespåner over emnet. Sæt låg på spanden.


Når emnet har høj temperatur = store og få krakeleringer.

Når emnet har lav temperatur = mindre og flere krakeleringer.


Hård reduktion: Her kommer leremnet hurtigt i reduktionsspanden og dækkes straks til med savsmuld. Nogle glasurer kræver hård reduktion for at fungere.

Hvis glasurer, der indeholder meget kobberoxyd fx grøn og turkis, får en hård reduktion, giver det en kobberagtig effekt.

Vær opmærksom på, at der efter endt brug af reduktionsspanden, stadig kan være gløder i savsmulden. Hæld derfor rigelig med vand over savsmulden. Smid ikke savsmulden ud, før du er helt sikker på, at alle gløder er slukket.

Man kan godt blande brugt savsmuld med nyt savsmuld og bruge dette i reduktionsspanden.

430 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page