top of page

Tjekliste til rakubrænding (udendørs)

Opdateret: for 4 dage siden


Forberedelse (før du går i gang)

  • Keramikken er forglødet (biscuitbrændt).

  • Glasurer er påført og tørret.

  • Rakuovn er sat på en stabil og brandsikker overflade (fx fliser, grus).

  • Slukningsudstyr er klar (spand med vand, tryksprøjte med vand, pulverslukker).

  • Afmærk området, så uforberedte tilskuere og husdyr ikke kommer i vejen for processen.

  • Beskyttelsesudstyr:

    • Lange handsker (varmebestandige).

    • Påklædning med lange ærmer og ben og lukkede sko. Tøj af bomuld.

    • Sikkerhedsbriller.

    • Åndedrætsværn/maske (til brug ved reduktion).


Tjek vejret

  • Ingen regn eller sne i sigte.

  • Gerne let vind.

  • Temperatur over 10 °C.

  • Tørt og sikkert område omkring ovnen.


Udstyr og materialer

  • Rakuovn.

  • Gasflaske og regulator med lang slange.

  • Raku termometer.

  • Tænger (lange og varmebestandige).

  • Reduktionsspande (gryder/spande med låg) er placeret på et ikke brændbart underlag.

  • Brændbart materiale til reduktion (hestespåner, papir)


Under brænding

  • Keramikken følges tæt for at se glasurens smeltepunkt.

  • Tænger bruges forsigtigt til at tage værker ud af ovnen.

  • Keramikken placeres i reduktionsspandene og dækkes til.

  • Ovnen slukkes. Tag låget af, så ovnen kan afkøle.


Afkøling og afslutning

  • Keramikken er i reduktionspanden 15 - 30 minutter

  • Sæt den stadig varme keramik til afkøling på et ikke brændbart materiale. Kom ikke keramikken i vand, mens den varm (risiko for revner mv).

  • Når keramikken er kold, rengøres den med vand og Rens let svampe.

  • Regulator tages af gasflasken.

  • Rengør gasslangen og rul den sammen op opbevar den og regulatoren indendørs.

  • Gasflasken opbevares oprejst indendørs over kælderniveau.

  • Vær opmærksom på, at der i lang tid kan være gløder i reduktionsmaterialet. Sluk det med meget vand.

  • Alt affald ryddes op – især brændbart materiale.


Tjek jævnligt gasslange og regulator for revner mv.




Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page